Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Сања Ђурђевић: Виктор Франкл – човек који је трагао за смислом

Сања Ђурђевић: Виктор Франкл – човек који је трагао за смислом

by pera

Пред најстрашнијим мраком, успео је да пронађе трачак светлости.

Аустријски неуролог, психијатар и аутор неких од најинспиративнијих књига, Виктор Франкл, преживео је Холокауст и све ужасе које је Други светски рат носио са собом.

Упркос патњи и страховима кроз које је пролазио, остао је доследан свом трагању за смислом живота, смрти и свих околности које настају у међувремену.

Своја искуства, размишљања и закључке поделио је са светом у неколико књига, међу којима је најпознатија и највољенија Зашто се нисте убили? У овом делу је описао живот током три године заробљеништва у концентрационим логорима. Оно, насупрот наслову, носи изузетно позитивну поруку.

Виктор Франкл пронашао је вољу, мотивацију и смисао.

Основао је нову школу егзистенцијалне терапије, названу логотерапија, са циљем да охрабри људе у проналажењу воље за променом, воље за трагањем, учењем и увиђањем смисла, јер управо „бесмисао“ води ка депресији, зависности и потчињавању хедонистичким ужицима – материјализму, мржњи, досади, или опсесијама.

Виктор Франкл каже да проналажење среће почиње одустајањем од потраге за срећом, а ми вам наводимо још неколико његових мисли, у нади да ћете пронаћи оно за чим трагате.
Виктор Франкл
Када човек схвати да је његова судбина да пати, тада мора да прихвати патњу као свој задатак; свој један и јединствени задатак. Мора да схвати чињеницу да је, чак и у патњи, он јединствен и сам у универзуму. Нико га не може ослободити те патње или патити уместо њега. Човекове јединствене могућности крију се у начину на који он подноси свој терет.

Љубав досеже много даље од физичког вољења особе. Она проналази своје најдубље значење у својој духовности, унутар себе саме. Био човек заправо присутан или не, био он и даље жив или не – све то некако постаје мање важно.

Сваки дан, сваки сат пружио вам је прилику да донесете одлуку. Одлуку која би утврдила да ли ћете се потчинити ономе што је претило да вам украде вас, вашу унутрашњу слободу; одлуку која би утврдила да ли бисте постали играчка околности, која се одриче слободе и достојанства како би постала обликована у типичног затвореника.
Ако постоји смисао живота, онда мора постојати и смисао патње. Патња је неизоставни део живота, подједнако као и судбина и смрт. Без патње и смрти, јудски живот не може бити потпун.

Ако човека видимо онаквог какав јесте, чинимо га горим. Али ако га преценимо … помажемо му да напредује ка ономе што заиста може бити.

Све се од човека може одузети, осим једног: његове крајње слободе – да одабере став у одређеним околностима; да изабере сопствени пут.

Живот није првенствено потрага за ужитком, као што је веровао Фројд, нити потрага за моћи, како је то учио Алфред Адлер, већ потрага за смислом. Највећи задатак сваког човека је да у свом животу пронађе смисао.

Не циљајте ка успеху. Што више циљате и од њега правите мету, више ћете га машити. Јер успех, као и срећа, не могу се пронаћи – они морају настати, а настају само као последица личне посвећености разлогу већем од самог човека, или као нуспродукт нечије потпуне предаје другој особи. Срећа мора да се деси, а исто важи и за успех – морате да дозволите да вам се десе тако што нећете мислити о њима.

Када више нисмо у стању да променимо ситуацију, изазвани смо да променимо себе.

На крају, човек не треба да се пита који је смисао његовог живота, већ да схвати да је он тај који је упитан.

kultivisise.rs