Почетна Актуелно Nebojša Glogovac najbolji na filmskom festivalu u Nišu

Nebojša Glogovac najbolji na filmskom festivalu u Nišu

by pera

Psihološki zahtevnu ulogu uradio je do savršenstva, sredstvima koja su unutarnja, a nikako spoljna, uspeo je da lik čoveka koji vodi teški dvostruki život približi na naizgled jednostavan, a duboko sadržajan i emotivan način.

Ovako je Jelica Sretenović, predsednica žirija 52. Filmskih susreta sinoć završenih u Nišu, obrazložila odluku da najveće priznanje festivala Gran-pri „Naisa“ pripadne Nebojši Glogovcu za ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske“.

– Nije bilo lako, hvala onima koji su omogućili da se bavim svojim poslom na najlepši mogući način. Hvala vama, divnoj niškoj publici, što čuvate film i džez. Meni to mnogo znači – kazao je dobitnik.
Nagrada „Car Konstantin“ pripala je Vojinu Ćetkoviću za ulogu Laze Kostića u filmu „Santa Maria della Salute“, a „Carica Teodora“ Tamari Aleksić iz istog ostvarenja. Povelja za izuzetnu mušku ulogu dodeljena je Igoru Đorđeviću za film „Slepi putnik na brodu ludaka“, dok je nagrada za izuzetnu žensku ulogu pripala Gorici Popović za lik Stojanke u filmu „Kozje uši“.

Najbolji epizodista je Marko Gvero sa ulogom u filmu „Stado“, dok je najbolju žensku epizodnu ulogu ostvarila Jovana Gavrilović u „Rekvijemu za gospođu J.“. Nagrada za najboljeg debitanta dodeljena je Vanji Nenadić za „Biser Bojane“.
Nezvanična nagrada za najboljeg komičara, ustanovljena u čast Milorada Mandića Mande, pripala je Nikoli Koju, koji je naglasio da nije trebalo da se dodeljuje još 50, pa i 70 godina.