Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Племенити монах Високих Дечана, улепшава живот Срба у енклавама

Племенити монах Високих Дечана, улепшава живот Срба у енклавама

by pera

Монах Бенедикт преноси истину о животу Срба у енклавама

Сицилијанац Франческо Скарфи из Сиракузе, по рођењу католик, у Метохији и на Косову је већ 17 година. После доласка Мисије Уједињених нација, дошао је као поклоник средњовековног наслеђа. За лепоту Високих Дечана, светиње у којој се и крстио, трајно је везан. Ту се замонашио као отац Бенедикт, који свету преноси истину о животу Срба у енклавама. Настоји да им кроз хуманитарни рад и културне програме олакша и улепша живот

Екипа РТС-а је пре пет година упознала монаха Бенедикта у Грачаници, у порти задужбине краља Милутина. Нови сусрет уследио је у Дечанима.

У загробном храму Стефана Дечанског, овог срчаног Италијана поново затичемо како као генералног секретара “Друштва пријатеља Манастира Високи Дечани”. Осмишљава нове донације Србима у енклавама.

“Срце је маскота игара у којима ће учествовати деца са срчаним проблемима, која морају да иду на операцију у Милано, у Италију. Досад је успешно оперисано њих петоро, изузетно тешки случајеви. Они су се после операције, према лекарским налазима, излечени вратили и наставили радосно живот у породици”, каже монах Бенедикт, генерални секретар “Друштва пријатеља Манастира Високих Дечана”, са седиштем у Риму.

“Једног малог Албанца смо послали на операцију, то је исто једна лепа прича. Његов отац је чуо да ми то можемо да урадимо, замолио нас је пошто му овде није било лека и наравно да смо им изашли у сусрет. Трудимо се да помогнемо, колико можемо, свима”, каже архимандрит Андреј, монах у Високим Дечанима.

Монах Бенедикт и културним програмима настоји да обогати живот младих у Великој Хочи, за коју је посебно везан, мада је сада сабрат у Манастиру Драганац, недалеко од Гњилана.

“Друштво ‘Амићи ди Дечани – Пријатељи Дечана’ финансира и студирање младих из енклава у Косовској Митровици. У Италији, уз свесрдну сарадњу мојих сународника путујућим изложбама уметничких фотографија ‘Просветли таму’, представљамо живот Срба у специфичним срединама – енклавама, о чему Европа ћути. Веру у боље сутра народу пружа наша црква, која иде код тих људи”, каже монах Бенедикт.

За дечанског монаха Бенедикта неизоставна су богослужења после којих се рађају идеје о новим програмима организације солидарности “Амићи ди Дечани – Пријатељи Дечана”.

Извор: РТС