Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА „Реквијем за госпођу Ј” наш кандидат за Оскара

„Реквијем за госпођу Ј” наш кандидат за Оскара

by pera

Филм „Реквијем за госпођу Ј”, сценаристе и редитеља Бојана Вулетића, биће наш кандидат за награду Оскар, одлучила је Академија филмске уметности и науке Србије, потврдио је Мирко Беоковић, њен генерални секретар. Од шеснаест чланова колико је гласало, осам је подржало овај филм, један је глас био неважећи, а њих седморо одлучило се за остварење „Слепи путник на броду лудака” Горана Марковића, док остварење „Зона Замфирова” Југа Радивојевића није добило ниједан глас.

Породична драма са елементима хумора, чија је окосница парадоксална животна прича средовечне удовице која планира самоубиство, а коју тумачи Мирјана Карановић, већ је овенчана наградама, како ван земље (Софија, Висбаден) тако унутар наших граница (Врњачка Бања), међу њима је и новоустановљено признање нашег листа „Милутин Чолић”, додељено филму на овогодишњем Фесту.

Бојан Вулетић у првој реакцији на вест о кандидатури за Оскара захвалио је члановима Академије филмске уметности и науке Србије на одлуци коју су донели.

–  Заиста је част када се четири године рада крунише оваквом номинацијом. Истакао бих да је филм колективна уметност и дуготрајан процес, и да заслуга није само моја већ и свих мојих колега и глумаца, посебно уметника који су заслужни за визуелни идентитет филма, попут сниматељке Јелене Станковић, сценографа Зоране Петров и костимографа Лане Павловић, на челу са продуцентом Ненадом Дукићем. Са дистрибутером филма „Soul food films” чека нас дуготрајан процес промоције филма члановима Америчке филмске академије и надам се да ћемо у томе бити успешни и да ћемо на најбољи начин представити и наш филм и нашу земљу – рекао је Вулетић.

Мирјана Карановић, која је по оценама критике „маестрално изнела главну улогу”, истиче:

То је била логична одлука и реч је о, по мени, оправданом признању филму које је дошло од наше Академије филмске уметности и науке. Али, наша је кинематографија мала, и то по средствима који се издвајају за њу, по броју филмова који се праве, тако да ће бити јако тешко анимирати Америчку академију. Та кандидатура је, што се тиче Србије, за овај филм свакако признање, али сумњам да наша земља може успешно да прође кроз ту веома компликовану и захтевну процедуру да би привукла пажњу у САД. За то је потребан читав тим, потребан је новац и амбиција, потребно је наметнути се јер је реч о потпуно другом континенту на којем друге кинематографије нису толико битне као њихова. Да би се прошло потребан је, често, и политички моменат да се погоди, да је земља из које је филм у фокусу – закључује наша саговорница.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА