Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Редитељ “Енклаве” снима нови филм о бомбардовању Србије

Редитељ “Енклаве” снима нови филм о бомбардовању Србије

by pera

У категорији Суфинансирање развоја пројеката домаћег дугометражног филма, Управни одбор ФЦС-а је на седници одржаној 5.септембра усвојио Предлоге конкурсних комисија међу којима је и филм “Аутопортрет”, редитеља Горана Радовановића, познатом по вишенаграђиваном филму “Енклава”.

“Дугометржни  играни пројекат сценаристе и редитеља Горана Радовановића препознаје се као тематски важан, јер на суптилан али истовремено и упечатљив начин говори о рату и материнству, као и о последицама рата на нарањивији део друштва-децу.

Сценарио садржи све оно што је неопходно за један успешан филм: снажну причу, драму, ангажованост,  емотивни набој. Верујемо да је свима овај фим неопходан. Тема Нато агресије је до сада у домаћем играном филму углавном била третирана неспретно, јер је акценат стављен на сензационализам и свима нама познате кадрове бомбардовања, разарања, док Радовановић нуди интиман, дубоко људски приступ.

С друге стране, требало би нагласити универзалност овог пројекта. Ова прича се могла десити било којој земљи на земаљској кугли где хара рат, али нажалост десило се нама. У својим претходним филмовима редитељ је оставио печат и препознатљив сензибилитет. Читајући сценарио готово да можемо да осетимо атмосферу овог филма. Пројекат који обећава много”, наводи се у саопштењу Комисије за избор пројеката у киноматографији који се финансирају из буџета Републике Србије.