Почетна Актуелно Građani koji su pogrešno glasali, moraće da vrate ulje i šećer

Građani koji su pogrešno glasali, moraće da vrate ulje i šećer

by pera

NAVRŠILO se tačno godinu dana od kada je srpsku satiričnu scenu napustio Ranko Guzina, jedan od njenih najboljih i naduhovitijih izdanaka. Lucidni aforističar i nenadmašni majstor portret karikature, koji se seciranjem ovdašnje mahom nevesele stvarnosti bavio duže od pola veka, zauvek je odložio svoje oštro pero, ali je za sobom ostavio na hiljade nezaboravnih crteža i ubojitih književnih minijatura, koje se i danas citiraju i prepričavaju.

Rođen 1939. godine u Sopjanskoj Gredi, kod Podravske Slatine, u Beograd se preselio 1952, gde je završio Pravni fakultet, ali se pravom nikada profesionalno nije bavio, već je čitav svoj radni vek proveo u novinarstvu, u novinskim kućama “Borba” i “Večernje novosti”.

Satirom se, po sopstvenim rečima, bavio u samoodbrani, pokušavajući da svoj vedri duh očuva i u najtežim vremenima. Bio je vrstan poznavalac ovdašnjeg mentaliteta, pa je s lakoćom, ali bez zle namere i teških reči, uspevao da ismeje sve naše zablude i mitove. O tome koji je srpski satiričar ponajbolji uvek se može diskutovati, ali o tome koji je najduhovitiji gotovo da nema dileme – to je Ranko Guzina. Njegovi nastupi na “Satira festu” ili “Novogodišnjem satirikonu” ostaće upamćeni po frenetičnim aplauzima i oduševljenju publike.

U satiričnom svetu bio je jedinstven i po tome što je jednako uspešno crtao karikature i pisao aforizme. Autor je veoma zapaženih knjiga “To su oni” (1984), sa Milovanom Vitezovićem, “Knjiga utisaka” (1990), “Sličnosti” (1999), “Balkanska krčma” (2004), “Džepni kalendar” (2012), “Mlađe Kamenkovo doba”, sa Dušanom Petričićem (2014).

Dobitnik je mnogobrojnih društvenih i književnih priznanja, a najznačajniju nagradu za karikaturu “Zlatni Pjer” dobio je 1971. i 1991. godine, kao i nagradu za najbolji portret na istom konkursu 2012. godine. Dobitnik je i nagrada “Slobodan Glumac”, “Svetozar Marković” (za životno delo), “Radoje Domanović”, “Jovan Hadži Kostić”, “Dušan Duda Timotijević” i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za životno delo. Od ove godine nagrada za portret karikaturu na konkursu “Pjer” nosi ime Ranko Guzina.

U “Večernjim novostima” crtao je i pisao 45 godina, a s radom je nastavio i posle odlaska u penziju uređujući kultnu rubriku “Džepni kalendar”. U periodima kada bi Jovan Hadži Kostić bio sprečen, jednako uspešno je pisao za rubriku “Tako Reći Nezvanično”. Urednički hirovi ni njega nisu zaobilazili, ali je u tim slučajevima umeo mirno da kaže: “Ako satiričar piše dobro, nije važno gde mu se rubrika u novinama nalazi, čitaoci će je uvek pronaći”.

“Krug” U RANKOVU ČAST

U ZNAK sećanja na Ranka Guzinu Beogradski aforističarski krug sutra u 12 časova u Udruženju književnika Srbije organizuje okrugli sto posvećen ovom našem znamenitom karikaturisti i aforističaru. O Ranku će govoriti njegove kolege iz “Večernjih novosti” Tošo Borković i Bojan Ljubenović, kao i satiričari i pisci Aleksandar Čotrić, Ljubivoje Ršumović, Dragutin Minić Karlo i drugi.

NEZABORAVNI AFORIZMI

*** Građani koji su pogrešno glasali, moraće da vrate ulje i šećer

 

Nema tog industrijskog giganta

od koga mi ne možemo napraviti

malo ili srednje preduzeće.

***

Kad imamo meso za ručak, mi pre obeda intoniramo himnu.

Izvor: Novosti