Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Радохолизам и техноочајање, епидемија исцрпљености!

Радохолизам и техноочајање, епидемија исцрпљености!

by pera

Живот је сада

Енергетска психијатрија: релативно нов појам на пољу психијатрије, познат древним цивилизацијама одвајкада. Није битно како смо терапију назвали, важно је да наука дефинитивно признаје њене методе и оно што је још значајније: помогла je многим људима.

Енергетска психијатрија наглашава важност присуства у сваком тренутку. Др Џудит Орлов је написала интригантну и практичну књигу о томе како да пригрлимо животну енергију да бисмо обезбедили добро здравље, мудрост и изобиље. У својој књизи „Позитивна енергијаˮ, Џудит објашњава како је култ интелекта у нашој култури довео до атрофије наше интуиције. Због тога је успешно преокренула тај „тренд”, уплићући интуицију у све аспекте енергетске психијатрије.

Позитивна енергија потиче од поштовања планете на којој живимо и свих њених живих створења. Изражавањем толерантности, као и страственом преданошћу изградњи мирољубиве цивилизације, чинимо за наш живот као када уносимо храну или удишемо кисеоник. Само са те позиције „живимо сада”, у тренутку који је наша стварност.

У чему је проблем?

Функционишемо у тегобном свету у којем често губимо појам о садашњем тренутку. Чини се као да постоји завера сила које деле, распарчавају нашу пажњу. Др Џудит Орлов даје неколико практичних савета како да се ускладимо са садашњим тренутком.

  1. Посматрајте господаре тренутка

Да бисте инстинктивно схватили моћ садашњег тренутка, посматрајте оне који су у њему. Бебе и мала деца су природно у садашњем тренутку. Уживајте у присуству тих предивних бића за која прошлост и будућност још не постоје. Ако немате дете тог узраста, посматрајте дечицу у парку и дозволите да они буду ваши учитељи присуства и чуда. Ту вежбу можете да урадите и посматрајући креативне људе за које је тренутак све… музичари на концерту, глумци у представи. Не заборавите како вас је неки хитан случај, сасвим природно, одмах вратио у садашњи тренутак!

  1. Пратите своје дисање

Током тешког дана ништа не може да врати у садашњост тако успешно као праћење сопственог дисања. Многе културе изједначавају термине ʼдухʼ и ʼдахʼ! Нарочито је такав приступ заступљен у источњачким културама, док западњаци немају свест о томе да је дисање свето све док не „заглибе у болест”. Одвојте неколико тренутака и опустите се, концентришите се на сваки удах и издах. Једноставно пратите своје дисање, немојте га контролисати! Ако мисли почињу да навиру, пустите их, нека пролазе, не нападајте их анализирањем.

  1. Проверите пулс

Тренутни противотров за боравак изван садашњег тренутка јесте опипавање пулса. Изван садашњег тренутка брзо губите животну силу, да бисте је вратили, лоцирајте свој пулс и концентришите се на њега. То је контакт, ви и ваше тело, један на један.

  1. Усвојте своју фразу (мантру)

Мантра је света реч или фраза која може да вам послужи као путоказ за повратак у садашњи тренутак, једноставно је реч за враћање на почетну позицију, такозвано ресетовање. Изговара се у себи или наглас, како вам је лакше, као начин фокусирања за време медитације или усред хаоса свакодневних обавеза. Изаберите неку чаробну реч, песму, виц, пословицу, било шта што вас приземљује.

Према речима др Џудит Орлов, постоје два основна непријатеља садашњег тренутка: радохолизам и техноочајање!

Радохолизам, чему све то?

Радохолизам је пуританска етика која се отела контроли, зависност од тога да се уради више, да не стајете док не паднете, постала је императив такозваног „успешног” напредовања! Који је резултат? Епидемија исцрпљености! Одједном сви „мултитаскингују” и још се поносе тиме! Да, тапшаће вам све док им доносите корист, онда следи исцрпљеност, приватан живот трпи… Саосећајте са собом! Интуитивно сагледајте ствари са самртне постеље и видећете како ћете се брзо и ефикасно вратити у садашњост…

Техноочајање, опасан енергетски поремећај!

Седимо окружени машинама које стално пиште, брује и зује… Због посла смо зависни од њих. Ако нешто у том систему око нас запне, очајни смо и изгубљени, пропуштамо рокове, постајемо нервозни и беспомоћни, малтретирамо и окружење и себе. Техноочајање умртвљује садашњи тренутак. Та појава се ублажује ограничавањем контакта са машинама. Добра страна технологије ‒ олакшава живот, а лоша? Лоша страна је што може да нам угрози ментално здравље. Због тога нам др Орлов саветује да избегавамо преоптерећење информацијама, да не драмимо због технолошких кварова, да не дозволимо да нам машине одузимају енергију и да покушамо да спознамо дејство емоционалне енергије, чак и на
машине.

Извор: РТС

Приредила Наташа Нешковић, инспирисано књигом др Џудит Орлов