Почетна Колумна Voja Žanetić: Duvaj, Irma!

Voja Žanetić: Duvaj, Irma!

by pera

Užasna vest je došla iz Meksičkog zaliva.

Uragan Irma, koji je pretio da će razoriti obalu Floride, okrenuo je smer u kome se kreće i pošao ka Evropi. Tačnije, ka Balkanu. Najtačnije, ka Srbiji, gde se očekuje da će se razviti njegova najrazornija snaga. Kako to već obično biva s katastrofama, a kada su Balkan i Srbija u pitanju.

Vest su prvo objavili srpski tabloidi. U ekskluzivnim osvrtima pred predstojeću katastrofu, pre svega ostalog je navedeno da će se poznati pevač, pred nadolazeće šamare snažnoga vetra, u to ime pomiriti sa nedavno išamaranom suprugom. Sledeći talas naslova koji su u vezi sa katastrofom odnosio se na najnoviji rijaliti, gde se konstatovalo da beba majmuna pod hitno mora u sklonište. A zbog toga da bi se po prestanku oluje majmun vratio pred male ekrane i tako ponovo uspostavio civilizacijsku i kulturnu ravnotežu sa primatima koji se nalaze sa druge strane staklene barijere – između rijalitija u televiziji i rijalitija ispred televizora. I na kraju tabloidnog tretmana nadolazećeg uragana zaključeno je da poznati glumac sada može samo da mokri uz vetar, pa na čije god grobove da se namerio.

Na vest o uraganu reagovalo se i iz kabineta Predsednika. Saopšteno je da će, u skladu sa relativno ustavno ograničenim dužnostima Predsednika, uskoro biti pokrenut i Dijalog o vetru, koji je takođe od sudbinskog značaja za državu i naciju. Podržavajući ovu inicijativu, vladajuće partije su istakle da Srbija konačno mora da odgovori na pitanje odakle vetar duva: sa Zapada ili sa Istoka, te da je u tom smislu potrebno da se donese istorijski važna odluka da li Zapadu ili Istoku okrenuti leđa. Ovom odlukom bi se zaštitili vitalni nacionalni interesi, koji se odnedavno i u odnosu na ta malopre pomenuta leđa nalaze na njihovoj suprotnoj strani. Dijalog o vetru podržan je i od strane brojnih istaknutih pojedinaca i institucija. Svi oni su istakli da su, u njihovom slučaju, pitanja odakle vetar duva i kako se valja okrenuti rešavana nesistemski i individualno, uglavnom u zavisnosti od toga ko je na vlasti. Dijalogu o vetru oštro se suprotstavila opozicija, uz argument da je o duvanju vetra bespredmetno diskutovati u trenutku kada je sve sem vlasti i njenih preduvanih rezultata – oduvano na ivicu cenzusa.

Vlada Republike Srbije u vezi sa dolazećim uraganom donela je set mera. Merama je pre svega predviđeno da snažni vetar i zvanično razveje snove o predviđenom rastu Bruto Društvenog Proizvoda. Niz vetar će, u skladu sa time, biti puštena i povećanja plata i penzija. Irma će svojim uraganskim udarima za još malo udaljiti i datum nekoliko puta pomeranog dolaska Migova…. Posebne mere su predviđene za Beograd, gde se očekuje da bi Irma u svojim jakim naletima mogla poslati nazad u saharske predele novac predviđen za izgradnju priobalnih savskih solitera. Ako ga je, naravno, uopšte i bilo. Vlada takođe razmatra i gde evakuisati stanovništvo, s obzirom na to da nismo dobrodošli u Evropskoj uniji, te da u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji neće sa oduševljenjem dočekati povećanje srpske populacije. Pozitivan odgovor Ramuša Haradinaja o dolasku par miliona Srba u Kosovsku Mitrovicu se još očekuje, sve u nadi da je on zbog svojih novih koalicionih partnera baš onako radikalno promenio svoja odranije poznata nacionalna stanovišta.

I stanovništvo Srbije se sprema za evakuaciju i dolazak uragana, svako nekud ide. Mladi odavno pakuju svoje kofere i odlaze bilo kuda. Lekari i medicinsko osoblje već idu u Nemačku, Austriju i Švedsku. Poljoprivrednici su zbog suše i monopola prethodno otišli u bankrot, penzioneri redovno idu na akcije u prodavnice da bilo šta kupe za svoju crkavicu. Prosvetni radnici odlaze u redovni štrajk na početku školske godine, sindikati odlaze s posla ako minimalac po satu ne bude 154 dinara, nezaposleni odlaze u povremene i sezonske radnike. Novinari i urednici su odavno otišli u propagandiste i PR radnike, političari u estradne zvezde. Olakšavajuća okolnost pri dolasku Irme je, dakle, što niko više nije tamo gde bi trebalo da bude. Pa će samim tim žrtava biti mnogo manje no što bi moglo da se očekuje.

Duni vetre sa Floride, ne možeš nam nauditi pride.

Piše: Voja Žanetić

Izvor: Večernje Novosti