Почетна Политика Čedomir Čupić: Okruženi smo samovoljom onih koji su na vlasti

Čedomir Čupić: Okruženi smo samovoljom onih koji su na vlasti

by pera

Čedomir Čupić, univerzitetski profesor i bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega vlasti u Srbiji, uprkos nizu afera (od kojih je poslednja rezultirala prvostepenom presudom Privrednog suda u Pančevu po kojoj su Siniša Mali i njegova porodica u obavezi da državi vrate deset hektara zemlje nadomak Vršca nelegalno prisvojenu nelegalno pre 12 godina), ne pokrenu pitanje smene Malog sa funkcije gradonačelnika Beograda? (Razgovarao Milan Nešić)

  • Oholost i arogancija vlasti

Ogleda se u tome što je Aleksandar Vučić, još kao mandatar Vlade u junu 2016. rekao da se zna ko je učestvovao u nelegalnom rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici – označivši direktno tadašnje, ali i sadašnje organe gradskih vlasti. S druge strane, to je nešto što je vezano za, verovatno, neke unutrašnje odnose koje mi ne poznajemo. Moguća je pretpostavka da se radi o žestokim argumentima materijalnog porekla kojima gradonačelnik može da zaustavi smenu koju je najavio tadašnji mandatar. Sve što dalje odmiče taj proces iskazana samovolja postaje sve jača – što je u Srbiji delovalo kao nemoguće posle promena nakon perioda devedesetih godina.

  • Urušene i obesmišljene institucije

Vladavina prava ovde ne funkcioniše, a institucije su u rukama samovoljnika. To je sledeća logika ‘za nas ne važi zakon, ali mi ćemo odlučivati na koga ga treba primenjivati’. To stvara stanje u kome ljudi ne veruju u institucije što stvara teške posledice. Ovde je bilo evidentno: ako je čovek koji drži do sebe, a uhvaćen je u nečemu što nije u redu – da podnese ostavku. Što je visoko moralni čin. Naravno da odgovara za ono što se može materijalno dokazati. Ili da bude smenjen što se nije dogodilo i pokazatelj je stepena osionosti vlasti.

  • Sumnjivi doktorat dovoljan razlog opoziva

Ni taj slučaj nije rešen. Do te mere je sve pritisnuto da oni ne smeju to da reše. Ako je u pitanju plagijat, upravo Etički odbor treba da se izjasni o tome. Ne samo Fakulteta organizacionih nauka FON-a, već i Univerziteta. Da ne govorim o stručnim telima. I sam sam bio član jednog stručnog tela koje je oborilo doktorat jer nije prošao fakultetski Etički odbor. Znam kako idu te stvari.

  • Pregršt pokazatelja korupcije

Korupcija često služi, između ostalog, i za ucene. Ona se teško otrkiva i neke stvari možete pretpostavljati. Više se vide njene posledice, nego što se može tačno utvrditi – jer se sve to odvija u četiri oka. Ako Siniša Mali bez funkcije ostane tako što se neće kandidovati na predstojećim izborima – onda je ispunio mandat. Dakle neće biti preispitano, niti bi mogao biti kažnjen za sve ono sa čim je doveden u vezu. To će biti ohrabrenje i budućima da mogu sprovoditi razne sumnjive poslove. To je loša poruka za budućnost, a sa druge strane pokazuje koliko smo okruženi samovoljom onih koji su na vlasti. Njihovom osionošću i ohološću.

Izvor: Radio Slobodna Evropa