Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА ДУШАН ОПАЧИЋ: СТАРЛЕТА

ДУШАН ОПАЧИЋ: СТАРЛЕТА

by pera

Пише: Душан Опачић

Силовање српске културе и идентитета има дугу еволуцију, систематски је организовано са циљем да будућност буде вођена ограниченим образовањем, мањком елементарног васпитања, колективном амнезијом, усађеном равнодушноћу, губитком осећаја за припадност једном народу, традицији и матерњем језику. То је мање више познато, оберучке смо прихватили западне вредности, увезли их добровољно.
Мене лично, ако ћемо искрено, не брину традиционални српски непријатељи и нама ненаклоњене силе, њихов циљ ми је познат, а на нама је да се томе супротставимо, већ ме брину тзв. „чувари српства и светле српске традиције“.
„Човек може бити све…“, реченица је коју често срећемо у делима Добрице Ћосића, а која нас тера на преиспитивање поступака, мисли, намера… колико је могуће да човек може бити све? Изгледа да може. Тешко је прихватити чињеницу да је неко под најстрашнијим мукама успео да се уздигне изнад себе, храброшћу, упорношћу, пркосом у име нечега светог, а да падне у понор на занемарљивом, ситном.
Улазак Војислава Шешељ у ријалити шоу „Задруга“ је поражавајућ. О његовој улози на политичкој сцени Србије деведесетих можемо наићи на различита мишљења. Његова борба у казамату Хага, са друге стране, задивила је чак и његове највеће опоненте. Раскринкавао је тај тзв.трибунал 12 .година, и јесте победио, и платио високу цену својим здрављем и раздвојеношћу од породице. Његов повратак из Хага охрабрио је многе незадовољнике који су се надали да ће управо он озбиљно угрозити тадашње/данашње властодршце. То није урадио, по старом рецепту сврстао се у конструктивну опозицију, бранећи власт од ње саме. Успео је у томе, вратио је својој странци парламентарни статус, гостује по локалним телевизијама и говори једне те исте ствари, делује као да не може озбиљно утицати на дашевања у Србији. И то му није било довољно. Ушао је у „Задругу“ онај исти човек који је одувао цео хашки казамат. Синоћ је говорио са дрветом. Онај неприкосновени борац за српство некада, данас је учесник ријалити шоуа, са неким полусветом и интелектуалном недоношчади. Ни то није толико страшно, колико чињеница да је некада најмлађи доктор права прихватио тај изазов на телевизији која већ две деценије наноси непроцењиву штету српској култури.
Очигледно је да се ради о проширеном и допуњеном издању његове чувене„Идеологије српског национализма“, или на шта је човек спреман само због пара.