Почетна Политика Приштина против документарца о српској баштини

Приштина против документарца о српској баштини

by pera

У саопштењу косовске владе наводи се да је приказивање документарног филма пред амбасадорима земаља чланица Унеска “са увредљивим садржајем за Косово, у оквиру спорне кампање против чланства у ову важну међународну организацију, константно залагање за омаловажавање” Косова.

Филм говори о културној и духовној баштини на КиМ, а премијерно је приказан прошле недеље у Паризу, седишту Унеска. Снимање филма пројектно је подржала Канцеларија за КиМ.

“Презентација културног наслеђа на Косову, као део наслеђа Србије, има за циљ присвајање културног и верског наслеђа Косова и њено трансформисање. Верски и културни објекти на Косову су део наслеђа земље и они се не могу отуђити”, наводи косовска влада.

У саопштењу истичу да они “припадају држави Косово и њеним грађанима без разлике” и да су “чувани и заштићени” косовским законима и уставом.

“За имовину Косова су одговорни грађани Косова и њене институције”, тврди косовска влада.

Такође, наводи да су “напори Косова да буде део међународних организација, укључујући и Унеско, легитимни”.

“Косово ће наставити да испуњава своје захтеве, у складу са међународним легитимитетом признатим од више од 110 земаља широм света и у складу са одлуком Међународног суда правде о легалности проглашења независности”, пише у саопштењу.

Извор: РТС