Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Zašto je Angela Merkel NEUNIŠTIVA?

Zašto je Angela Merkel NEUNIŠTIVA?

by pera

Kada bi neko 1988. rekao da će jedna žena, “štreberka” koja je odrasla u okorelom komunizmu, jednog dana postati lider ujedinjene Nemačke i slobodnog sveta, malo ko bi pomislio da ta osoba živi u realnosti. Pa ipak, baš ovaj scenario se obistinio.

Danas, Angela Merkel juriša na četvrti kancelarski mandat, čime bi se izjednačila sa svojim političkim učiteljem Helmutom Kolom, a ankete ukazuju da je skoro pa nemoguće zamisliti Nemačku i Evropu bez nje posle 24. septembra.

Dr Neven Cvetićanin, viši naučni saradnik sa Instituta za društvene nauke, za “Blic” kaže da se tajna uspeha Angele Merkel sastoji od dve reči: vrhunska inteligencija.

– Ona je jedna od najobrazovanijih državnika u svetu u kojem živimo. Ima iza sebe jaku naučno-analitičku prošlost, a deo analitičkog rasuđivanja koje je stekla tokom svog obrazovanja joj i te kako koristi u političkom životu. Ona je verovatno uz ruskog predsednika Vladimira Putina najanalitičniji lider. To su državnici koje krasi vrhunska inteligencija. Njen put je bio dosta zanimljiv – kaže dr Cvetićanin.kaže dr Cvetićanin

Sagovornik “Blica” se poslužio sportskom metaforom kako bi opisao Merkelino političko znanje.

– Da se poslužim fudbalskim rečnikom, Merkelova nema samo sposobnost igre sa loptom, već je njen najveći kvalitet pozicioniranje bez lopte. Šta to znači? Ona je uvek veoma dobro znala da se postavi u centar zbivanja kao kompromisna figura između nekih drugih sukobljenih opcija. Tako je bilo i kada se pravila velika koalicija sa SPD-om – ističe dr Cvetićanin.

Sagovornik “Blica” kaže da je Angela Merkel od samog početka prepoznata kao velilki potencijal, a ovo su neki od ključnih momenata u njenoj karijeri i privatnom životu, koji su nesumnjivo uticali na to da postane ono što je danas.

Počeci

Angela Doroteja Kasner rođena je 17. jula 1954. godine u Hamburgu. Svega nekoliko nedelja posle toga, njen otac Horst, luteranski svepštenik, preselio se sa porodicom u Kvicov, mali grad u Brandenburgu, odakle se tri godine kasnije otisnuo u Templin, mali grad severno od Berlina koji je pripadao tadašnjoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj.

Sa 19 godina, Angela upisuje studije fizike na univerzitetu u Lajpcigu, a 13 godina kasnije stiče doktorat iz kvantne hemije. U međuvremenu se udala za kolegu Ulriha Merkela, od koga se rastala 1981. Kada je aplicirala za poziciju predavača u jednoj školi, prišli su joj agenti Štazija, ozloglašene tajne policije koji su joj ponudili posao. Merkelova ih je odbila, piše “Politiko“.

1989: Na dan pada Berlinskog zida opuštala se u sauni

Kada je 9. novembra 1989. srušen Berlinski zid, mnogi istočni Nemci pohitali su na granicu kako bi proslavili. Međutim, Merkelova je bila tamo gde i svakog četvrtka – opuštala se u sauni.

– Bio je četvrtak, moj dan za saunu. To nikada nisam propuštala – rekla je nemačka kancelarka u intervjuu koji je dala za britanski“Gardijan”.

Berlinskog zida dočekala u sauni

Pad Berlinskog zida nije poremetio njenu “sauna rutinu”, ali kraj hladnog rata jeste označio početak njene političke karijere. Tada 35-godišnja Merkel postaje aktivista političkog pokreta desnog centra po imenu “Demokratsko buđenje”. Njen prvi posao bio je da otpakuje pošiljku novih kompjutera i instalira ih u kancelarijama.

Vrećasta suknja i “gladijatorke”

Godinu dana kasnije, Demokratsko buđenje se spaja sa Hrišćansko-demokratskom unijom (CDU), a Angela Merkel postaje zamenik portparola vlade Nemačke demokratske republike pod Lotarom de Mezijerom.

Prvi i poslednji izabrani premijer NDR jednom prilikom je rekao da je “Angelina pojava bila potpuno siva i neprepoznatljiva”.

– Uopšte nije marila na spoljašnji izgled. Izgledala je kao prosečan istočnonemački naučnik, sa vrećastom suknjom, sandalama ‘gladijatorkama’ i kratkom frizurom – rekao je De Mezijer, koji je čak zamolio svog šefa kabineta da Angeli kupi neku “dopadljiviju odeću”Merkel gleda u prošlost: Fotografija iz 1990.

Iste godine, Merkelova biva birana kao poslanik Bundestaga.

1991: Ministarska fotelja

Helmut Kol, čuveni kancelar Nemačke koji će kasnije optužiti Merkelovu da “uništava njegovu Evropu”, tada postaje njen politički mentor. Čak joj je i tepao sa “mein Mädchen” (moja devojka). Merkelova postaje ministar za žene i omladinu.

i Helmut Kol 1991.

Tri godine kasnije, Angela Merkel postaje federalni ministar za životnu sredinu. Prema rečima njenog pokojnog biografa Gerta Languta,zaplakala je tokom pregovora na konferenciji o globalnom zagrevanju u Ujedinjenim nacijama, a smirio je njen dugogodišnji asistennt Bote Bauman.

Gerhard Šreder, socijaldemokrata koji je bio kancelar Nemačke od 1998-2005, nazvao je Merkelovu “žalosnom ministarkom”. Međutim, Angela je imala plan za Šredera.

– Sateraću ga u ćošak, baš kao što je on uradio meni. Treba mi još vremena, ali jednog dana će doći momenat za to. A ja se unapred radujem – rekla je nemačkom fotografu Herlindi Kebl.

1998: Generalni sekretar CDU

Dani Helmuta Kola na mestu kancelara bili su odbrojani. Iako je CDU gubio popularnost, Merkelina je rasla. Novembra 1998. godine biva izabrana za generalnog sekretara partije.

 

Foto: Michael Jung / EPA;Novi lider CDU Volfgang Šojble čestita Merkelovoj na izboru za generalnog seketara partije na konvenciji u Bonu, 7. novembra 1998.

Kasnije te godine udala se za hemičara Joakima Sauera, svog tada već dugogodišnjeg partnera.

1999: Aufiderzen, Helmute

Skandal oko anonimnih donacija CDU, poznatiji u nemačkoj štampi pod imenom “Schwarzgeldaffäre” (Afera crnog novca), naterao je Merkelovu na odlučujući potez. U skandal su bili umešani i Helmut Kol i Volfgang Šojble, tadašnji lider partije a danas ministar finansija Nemačke. Bez konsultacije sa Šojbleom, Merkelova je napisalaautorski tekst za “Frankfurter algemajne cajtung” u kome urgira na lidere partije da nastave dalje i distanciraju se od “umrljane Kolove zaostavštine”.

Kol je taj potez video kao zabadanje noža u leđa. Nekoliko meseci kasnije, Merkelova smenjuje Šojblea i postaje lider CDU.

2000: Lider

Nakon Šojbleove ostavke, Merkelova je pred sobom imala čist put da postane lider partije. U aprilu je izabrana sa 895 od 937 glasova, čime je postala prva žena na toj poziciji u Nemačkoj.

pokunjeniji Šojble nego 1998.

2002: Džombasti počeci i sudbonosni doručak

Merkeline prve godine na mestu lidera CDU nisu bile nimalo lake. Igra moći je tek počinjala, a u drugom uglu ringa stajao je Edmund Stojber, tadašnji lider bavarske Hrišćanso-socijalne unije (CSU).

Na sada već čuvenom doručku sa Stojberom u njegovom domu u Volfratšauzenu, Merkelova odlučuje da se povuče iz trke za zajedničkog kandidata obe partije na izborima za kancelara u korist Stojbera. Ono što je u prvi mah izgledalo kao poraz, zapravo je na duge staze bila pobeda za Angelu.

Edmund Stojber

Stojber je doživeo debakl, a samim tim postao slabiji u odnosu na Merkelovu u savezu dve partije.

2005: Prva žena kancelar u istoriji Nemačke

Parlamentarni izbori 2005. nisu proizveli jasnog pobednika: Koalicija CDU/CSU osvojila je tek jedan procenat više od SPD. Međutim, nakon što je kancelar Šreder podneo ostavku, Merkelova je preuzela na sebe ulogu stvarateljke ogromne koalicije: CDU/CSU/SPD. Kancelarsku fotelju zadužila je u novembru i tako postala prva žena na čelu Nemačke.

2009: Ponovni izbor

Četiri godine nakon istorijskog momenta za Nemačku, Merkelin konzervativni blok na izborima osvaja najmanji procenat glasova(33,8%) u poslednjih 60 godina, ali uprkos tome ostaje najbrojnija grupa u Bundestagu. CDU/CSU ovoga puta prave koaliciju sa liberalima iz Partije slobodnih demokrata (FDB), a Merkelova dobija još četiri godine.

2011: Energetska prekretnica

Merkelova pravi ozbiljan politički manevar nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukušimi, i obećava da će izbaciti nuklearnu energiju do 2020. Potez je dobio naziv “Energiewende” (Energetska prekretnica), a četvrta svetska ekonomija u tom trenutku postaje pionir u proizvodnji obnovljive energije, s ciljem da taj trend proširi i izvan granica EU.

2011: Grekos i Angela

U trenutku izbijanja grčke ekonomske krize, sve oči bile su uprte u Angelu Merkel i Nemačku, kao najvećeg kreditora zadužene mediteranske zemlje. Time se sudbina 11 miliona Grka našla u rukama nemačke kancelarke.

 

Čelični duo: KancelarkaAngela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble raspravljaju o krizi u Grčko

Merkelova je želela da Grčka ostane u evrozoni, ali je zauzvrat zahtevala velike ekonomske reforme. Pod pritiskom ostalih EU lidera, složila se da se kreira paket mera pomoći kojim se Grčka spašava od bankrota, uz čuvenu rečenicu: Ako evro padne, onda pada i Evropa.

2013: Saga Merkel – III deo

Pobeda na parlamentarnim izborima, treća u nizu, značila je da Merkelova postaje tek treći kancelar koji će duže od dekade biti na vlasti, nakon čuvenih Konrada Adenauera i Helmuta Kola.

 

CDU/CSU koalicija postiže najbolji rezultat još od 1990. i sa skoro 42% glasova suvereno osvaja izbore, sa svega pet poslaničkih mesta manje od apsolutne većine u Bundestagu. Liberali iz FDP doživljavaju debakl sa premalo glasova, te se Merkelova okreće SPD-u, s kojim ponovo formira veliku koaliciju.

2013: Uživo iz Merilenda – Angelini pozivi na radaru NSA

Edvard Snouden i Džulijan Asanž otkrivaju vest koja je zatresla politički svet: CIA i NSA pod patronatom američke vlade godinama su prisluškivale telefone svetskih lidera, među kojima i razgovore Angele Merkel.

 

– Špijuniranje među prijateljima nikada nije i neće biti prihvatljivo – rekla je Merkel.

Skandal je iazvao velike tenzije u odnosima dotadašnjih saveznika, ali na kraju nije doveo do krivične odgovornosti: Nemački državni tužilacodustao je od tužbe 2015. godine.

2015: “Mi to možemo”

Taman kad se činilo da se svet napokon oporavio od teške krize izazvane krahom finansijskog tržišta, Evropu je zadesila nova: ovoga puta migrantska, najgora od II svetskog rata. Merkelova usvaja privremenu “politiku otvorenih vrata” za sirijske izbeglice, usled koje Nemačka postaje zemlja sa najvećim brojem tražilaca azila u EU, i sa više od milion prihvaćenih izbeglica.selfi mladića iz Sirije sa Angelom Merkel

Merkelin potez ohrabrio je milione izbeglica koje su pohrlile ka zapadnoj Evropi, s čime su došle i velike bezbednosne pretnje. Kancelarka, koja je tada uveliko nosila nadimak “Mutti” (majka), našla se na udaru žestokih kritika, kako u svojoj partiji, tako i van nje. Ipak, do kraja je branila svoj stav, a krizu je obeležila njena rečenica: “Wir schaffen das” (Mi to možemo).

Njen potez naišao je na hvalospeve i osude širom sveta. Magazin “Tajm” proglasio ju je “Osobom godine”, napisavši da je “uradila nešto što većina političara nikada ne bi smela”.

2017: Lider slobodnog sveta

Merkel je prvi put srela Donalda Trampa početkom godine, dva meseca nakon predsedničkih izbora u SAD. Nakon veoma bliske veze sa Obamom, nastavak prijateljstva s njegovim naslednikom nije bio nimalo lak.

Trampova “Amerika na prvom mestu” politika deklarisala ga je kao desničara na čelu SAD”, čime je Angela Merkel lansirana na poziciju “lidera slobodnog sveta”, kako ju je uglavnom nazvao i sam Barak Obama.

2017: Glas o gej brakovima

U neočekivanom glasanju, Bundestag legalizuje istopolne brakove na poslednjem zasedanju pred izbore. CDU je duže od decenije blokirao glasanje, na čelu sa Merkelovom koja se snažno protivila.

Međutim, pred glasanje je pozvala sve poslanike da “glasaju po svojoj savesti, bez obzira na stav partije”, rekavši da će ona glasati protiv. Zakon je usvojen, a mnogi komentatori u Nemačkoj zapazili su da je Merkel na taj način učvrstila svoju poziciju” samom činjenicom da je omogućila glasanje.

Ako su ankete u pravu, Merkelino političko putovanje jopš nije gotovo. Gde će Angela odvesti Evropu i svet, znaćemo nakon 24. septembra.

IZVOR:BLIC