Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Na poslu sedite pored najboljeg

Na poslu sedite pored najboljeg

by pera

Mislili ste da je izbor mesta za sedenje važan samo u osnovnoj i srednjoj školi? Prevarili ste se, jer je to gde sedite važno i kasnije u životu, tačnije na poslu. Ako želite da briljirate u kancelariji, birajte mesto pored najboljeg kolege, jer ćete tako i vi zasijati, poručuju istraživači iz Poslovne škole na Harvardu.

Tokom dve godine analizirano je 2.000 radnika u velikoj tehnološkoj kompaniji. U obzir su uzimani podaci o datumu početka i prestanka radnog odnosa, razlogu otkaza, učinku i mestu sedenja. Ustanovljeno je da što je bolji onaj pored kog sedimo, i mi smo produktivniji. I obrnuto, “toksični” radnici koji su završili tako što su otpušteni zbog lošeg ponašanja vukli su na dno ljude oko sebe.

Dobra vest je da su i pozitivni i negativni efekti privremeni, pa je pravilan raspored ključan jer može povećati produktivnost i za 15 odsto. U praksi, to znači da ukoliko imate radnika koji radi brzo ali mu je rezultat prosečan, treba da ga “uparite” sa sporim ali kvalitetnijim kolegom, jer će obojica postati bolji.

Izvor: Večernje Novosti