Почетна Актуелно Kontrola službi je nemoguća

Kontrola službi je nemoguća

by pera

Potpuna demokratska civilna kontrola je iluzija, izjavio je Miroslav Hadžić, predsednik UO Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP). On je govoreći na tribini “Ključne tačke reformi službi bezbednosti Srbije” koju je u hotelu Zira organizovao BCBP kao dostižan cilj prepoznao kontrolu onih koji službama daju naloge.

– Ključno pitanje koje se nalazi pred nama je kako da sprečimo nalogodavce da prave štetu društvu, poput one koja se nedavno dogodila u Skoplju. Iluzija je da može postojati civilna demokratska kontrola bezbednosnih službi, kada u svim ostalim društvenim sferama takva kontrola ne postoji, naveo je Hadžić.

Za razliku od njega, Svetko Kovač, bivši direktor Vojnobezbednosne agencije, smatra da je delimična kontrola službi izvodljiva, ali pod uslovom da civilni predstavnici vlasti žele da je sprovode.

– Kada smo podnosili izveštaje skupštinskom Odboru za kontrolu službi bezbednosti, često smo videli da kod samih poslanika ne postoji volja da vrše kontrolu. Te sednice su se najčešće završavale svađom između poslanika vlasti i opozicije, kazao je Kovač.

On se saglasio da kontrola službi nikada ne može biti potpuna, ali je ponovio da bi osposobljavanjem narodnih poslanika moglo barem da se krene u tom pravcu.

Da je kontrola službi utopija, složio se i Ferenc Katrein, bivši glavni savetnik direktora Službe za zaštitu ustava Mađarske.

Izvor: Danas