Почетна Политика Ne bih voleo da SANU statira Vučiću u unutrašnjem dijalogu

Ne bih voleo da SANU statira Vučiću u unutrašnjem dijalogu

by pera

“Ne znam ko su sada sve kandidati, ali moj glas je glas za ujedinjenu opoziciju, koja bi mogla da se zove ‘Beograd je svet’ ili ‘Odbranimo Beograd’. Mi moramo da se udružimo i da na svaki način sklonimo režim Aleksandra Vučića sa vlasti u Beogradu”, rekao je Teodorović za Radio Slobodna Evropa.

Ocenio je da je priča o više kolona “bolna priča”, zbog toga što “elementarna matematika pokazuje da je jedna kolona stvar koja dobija beogradske izbore”.

“Možda lideri pojedinih političkih stranaka i pokreta neće da se slože sa ovim što ću sada reći. Ako se posmatra Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana, Nova stranka i Demokratska stranka, radi se o neverovatnim programskim i ideološkim sličnostima. Može da se kaže da tu postoje velike razlike, ali su to ipak stranke i pokreti građanskog demokratskog društva”, rekao je Teodorović.

On je rekao da je sada velika šansa da se ostave animoziteti iz prošlosti iza, da se ozbiljno sedne i da se uči iz primera iz 2000. godine.

“Tada je Vojislav Koštunica pobedio Slobodana Miloševića. Siguran sam da tada nisu svi bili oduševljeni da baš Koštunica bude kandidat. Možda prvi Đinđić nije bio oduševljen, ali su smogli snage da se udruže i da dobiju te izbore”, kazao je Teodorović.

Ne bih voleo da SANU statira Vučiću u unutrašnjem dijalogu

Teodorović je ocenio da je poziv koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio za učešće u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, zapravo, poziv statistima.

“Usudio bih se da kažem da je poziv upućen Akademiji kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, poziv upućen statistima. To su značajni statisti”, ocenio je Teododorović.

Teodorović je ocenio da će “Vučić itekako da osmisli šta će da uradi, ali mu je potrebno da pozorišnu scenu popuni značajnim statistima”.

“Ne bih voleo da to bude SANU”, kazao je Teodorović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od oktobra početi unutrašnji dijalog o Kosovu, kako bi se u dogovoru sa najrazličitijim institucijama, organizacijama i pojedincima, kako je naveo, pronašlo rešenje.