Почетна Политика “Uputstvo” za glasanje sa Severa Kosova: “Niste krpa. Postali ste čovek”

“Uputstvo” za glasanje sa Severa Kosova: “Niste krpa. Postali ste čovek”

by pera

“Kada vas pred izbore pozove direktor i kaže vam za koga da glasate, jer su tako rekli ‘odozgo’, ako ste na posao primljeni na određeno vreme, klimajte glavom. A ako ste, kao retki, primljeni ‘za stalno’, pokažite mu zube. Kada vam se pred izbore na vratima pojavi gospodin kandidat sa sumnjivom pratnjom i pita da li ćete za njega glasati, zapanjite se. Pa zar je mogao i da pomisli da ćete svoj glas dati nekom drugom? I tako svakom. Kada tog jutra pođete na glasanje, ‘slučajno’ zaboravite mobilni telefon, jer onda nećete imati čime da dokazujete šta ste radili iza paravana na biralištu i jeste li postupili po naređenju ‘odozgo’. Kada ispred biračkog mesta ugledate ‘siledžije’ – nasmešite im se. Ako vam gurnu u ruke već popunjene glasačke listiće – uzmite ih. Ako na biračkom mestu primetite nepravilnosti, pravite se da niste. Ne oslanjajte se na zaštitu stranih posmatrača, jer oni samo postoje, ali ničemu ne služe” – ovo je deo “uputstva” predizbornog spota Nenada Radosavljevića, kandidata za gradonačelnika u Leposaviću.

 

Iako je na prvi mah delovalo da se radi o Njuznetu, spot je oficijelni deo Radosavljevićeve predizborne kampanje. I ne samo spot, već i strip sličnog sadržaja koji je već u 2.000 primeraka podeljen u leposavićkoj opštini.

“Spot je humorističan, satiričan i govori građanima da ne podležu pritiscima,” ovako Radosavljević opisuje svoj spot.

“Moja predizborna kampanja je edukativna – da otvorim narodu oči,” dodaje.

Na pitanje šta znači “otvaranje očiju”, Radosavljević odgovara:

“Sve što danas ne valja u društvu – da ljudi primete, vide i da se na osnovu toga odlučuju za prave ljude, a ne za one koji se nametnu, ne birajući načine, uključujući i ostvarivanje lične koristi; na primer, preko zapošljavanja – daj mi platu samo preko budžeta, ne moram da radim ništa samo da primim koliko-toliko.”

Da li će građani razumeti poruku i sam sadržaj – na primer, kada se u spotu pominje “odozgo”, o kakvoj se odrednici za mesto radi?

Radosavljević odgovara potvrdno i dodaje:

“Mislim na Beograd.”

Na pitanje da li sadržaj njegovog spota ukazuje da postoji pritisak i zastrašivanje tokom kampanje, odnosno da li očekuje da glasanje 22. oktobra bude slobodno, Radosavljević odgovara potvrdno, dok na drugi deo pitanja ovako odgovara:

“Nemam očekivanja. Moja kampanja je edukativna, a možda to probudi ljude i međunarodnu zajednicu do tada.”

Nenad Radosavljević, je vlasnik lokalne TV Mir iz Leposavića. Bio je gradonačelnik Leposavića 2001. i 2002. godine. Stranka koju sada predvodi naziva se “Narodna pravda” i ona je registrovana za kosovske izbore na Severu 2013. godine od kada je i odbornik u opštini Leposavić.

A evo i ostatka ovog “uputstva” za glasanje:

“Uzmite listiće koje vam budu dali članovi komisije i polako idite iza paravana. One koje su vam dali ispred ulaza, lepo spakujte duboko u džep, a na onim ispravnim zaokružite kandidate koje vi želite.

Stavite vaše listiće u glasačke kutije i dostojanstveno izađite. Siledžijama ispred namignite kako bi ste ih što dublje ugurali u zabludu da su uspeli.

Onda idite svojoj kući, svojoj porodici. Zagrlite ih i budite ponosni, jer niste postali krpa, već ste postali čovek.”

Lokalni kosovski izbori održavaju se 22. oktobra. Na njima učestvuje najmanje deset stranaka kosovskometohijskih Srba. Podršku Beograda dobila je samo lista Srpska.

 

Izvor: KOSSEV