Почетна Политика Модерни авиони нису за земљу (Хрватску), у којој жупан млати жену, а народ бежи ка Блајбургу

Модерни авиони нису за земљу (Хрватску), у којој жупан млати жену, а народ бежи ка Блајбургу

by pera

Шпрајц се сматра једним од најомиљенијих новинара у Хрватској, а овог пута је у у РТЛ Директу најавио отварање понуда за набавку нових борбених авиона речима:

„Понуде су послале четири земље. Тако Совјетски Савез нуди ескадрилу својих најбољих ратних ловаца Јак-9. Јаковљеви су се доказали на свим бојиштима, лете брзином од 600 км/на сат, а у наоружању имају топ од 20 милиметара. Цена је повољна, али МОРХ ће се веројатно одлучити за неког произвођача западних савезника”, навео је Шпрајц.

Ту је, наставља даље, и Месершмит БФ 109, изузетно модеран ловачки авион, први с монокл кабином којему се котачи могу увлачити.

Наоружан је с два митраљеза и једним топом од 20 мм.

Доказали су се у шпанском грађанском рату, а немачки летачки ас Ерих Хартман у њему је освојио 352 ваздушна двобоја.

„’Дас авион’, што би рекли”, казао је Шпрајц и представио енглеску и америчку „понуду”.

„ Spitfire Super Marine је један од најбржих авиона на свету који лети брзином од 750 км/х, изграђен је од лаких легура, а крила су му прекривена чврстим платном. Наоружан је с четири фиксна митраљеза и два фиксна топа од 20 мм, а може да носи чак две бомбе испод крила”.

Једнако интересантна је, истакао је даље, и америчка понуда, не само због понуде, него највише због Америке.

„Американци нуде П-51 Мустанг, ловачки авион бржи чак и од Спитфајера. Мустанг иде до 755 км/х и с највећим долетом од чак 2700 километара. Наоружан је с чак 6 Browing стројница, неколико пројектила, а може носити око 450 килограма бомби. То је и најскупљи авион у понуди, али Американци уз њега нуде и обилазак Беле куће, што ће се сигурно свидети државном врху”, навео је Шпрајц и духовито поентирао:

„ Из режије ме сад упозоравају да су то понуде које су пристигле на конкурс 1945., али нема везе, ионако живимо негде у том времену, којекакви Фантоми и Грипени од 500 милона евра су за неке модерне државе, а не за земљу где још увек расправљамо ко су били усташе и Швабе, за земљу где жупан млати жену, дожупан новинаре и ником ништа, осим народу који као и 45. бежи према Блајбургу и даље према западним савезницима”, закључио је Шпрајц, пренео је Вечерњи лист

(Танјуг)