Почетна Колумна DRAŽA PETROVIĆ – Let iznad fabrike nudli

DRAŽA PETROVIĆ – Let iznad fabrike nudli

by pera

Kada predsednik Vučić govori ni muva ne može da proleti, ni Krle ne može da preleti, mada je pre neki dan tačno iznad predsednika Vučića uspeo da preleti jedan helikopter.

Usred obraćanja medijima u Rumi, tačnije – usred tradicionalnog krljanja sa medijima u Rumi – pažnju predsedniku Srbije skrenuo je helikopter koji je nadletao to vojvođansko mesto.

– Proveri samo, gde ide, šta radi ovaj helikopter… – rekao je predsednik Vučić nekome od saradnika pred televizijskim kamerama, pošto je prethodno petnaestak sekundi karakterističnim pogledom koji bi se mogao opisati kao “jal je sneg, jal je MIG, jal su labudovi”, pratio let helikoptera u direktnom prenosu.

Predsednik Vučić je tako pokazao da sem diskretne kontrole medija, diskretne kontrole Vlade, diskretne kontrole tužilaštva, diskretne kontrole kvaliteta prehrambenih proizvoda, odlično obavlja funkciju diskretne kontrole letenja.

– Rodžer… Rodžer… Predsednik Vučić pita gde idete, šta radite? – posada helikoptera bila je iznenađena kada im se u četvrtak preko radio veze javio jedan od saradnika predsednika Vučića, baš onaj kome je on zadao jednostavan zadatak: “Proveri samo, gde ide, šta radi ovaj helikopter…”

– Rodžer… Rodžer… Nisam razumeo. Ko pita? – uzvratio je pilot.

– Rodžer… Rodžer… Predsednik Vučić pita gde idete, šta radite? – potpitao je onaj saradnik.

– Rodžer… Rodžer… A što njega to zanima? – pitao je pilot, malkice zabezeknut.

– Rodžer… Rodžer… Upravo otvara fabriku nudli u Rumi, i baš kad su ga novinari pitali koje nudle najviše voli, vi ste preleteli iznad? – rekao je onaj predsednikov saradnik koji je dobio zadatak na temu: “Proveri samo, gde ide, šta radi ovaj helikopter…”

– Rodžer… Rodžer… Da li je u vašoj državi potrebno posebno prijaviti prelet helikoptera preko industrijske zone u Rumi ako je u toku otvaranje fabrike nudli? – pitao je kopilot.

– Rodžer… Rodžer… Nije nužno! Ali molio bih vas ubuduće, ukoliko na zemlji vidite trideset mikrofona i ispred njih predsednika Vučića, da oštrim poluokretom skrenete na kurs Žarkovac, Klenak, Kraljevci, Mali Radinci, Nikinci, Pavlovci, Platičevo… Zbog tona! Ništa se ne čuje! – rekao je onaj saradnik predsednika Vučića zadužen za kontrolu letenja helikoptera tokom konferencija za štampu.

– Rodžer… Rodžer… Dogovoreno, skrećemo na Klenak… Pozdravite predsednika i izvinite mu se u ime posade, kabinskog osoblja i putnika, nisu nam rekli iz kontrole letenja da ima to otvaranje fabrike nudli! – izvinio se pilot.

– Rodžer… Rodžer… Ma znam, oni ništa ne rade. Imaju plate veće od predsednika Vučića, a on mora da radi i njihov posao – objasnio je predsednikov saradnik za kontrolu letenja, to jest za kontrolu “gde ide, šta radi ovaj helikopter…”

I tako je predsednik Vučić pobedio i u epizodi “Kud plovi ovaj brod, gde leti ovaj helikopter…”, koja je pokazala da je prelet preko srpskog vazdušnog prostora najbolje prvo prijaviti Predsedništvu Srbije, gde imaju preciznu agendu otvaranja fabrika na području vazdušnog prostora Srbije u ukupnoj površini od 145.556 kvadratnih kilometara, i odakle će vam saopštiti detaljna uputstva kojim kursom da idete kako ne bi upali u direktan prenos Televizije Pink.

Tek posle kontakta sa ovlašćenim licem u Predsedništvu za regulisanje i planiranje vazdušnog saobraćaja, zovite Kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, čisto zbog procedure koju je propisala Evropska organizacija za bezbednost vazdušne plovidbe, u čijim zastarelim pravilnicima nema uputstava o preusmerenju vazdušnog saobraćaja tokom otvaranja proizvodnih progona fabrike nudli iz Nepala, niti fabrike kablova iz Južne Koreje.

– Ukoliko planirate da preletite u Srpsku naprednu stranku, zovite Predsedništvo, Kontrola letenja tu nema nikakva ovlašćenja – navodi se u studiji “Kontrola preleta u vazdušnom prostoru Srbije i grinfild investicije”.

– Samo da sastavimo ovaj MIG, neće više svaka šuša moći da preleće iznad vazdušnog prostora predsednika Vučića dok stoji na parkingu nepalske fabrike nudli u Rumi – rekao je baš tog dana, u četvrtak, ministar odbrane Vulin, koji je u nekom hangaru na obodima Batajnice, treći put uzastopce bezuspešno šrafcigerom pokušavao da zašrafi levo krilo letelice tipa MIG 29, što je jedan od najznačijnih poduhvata u istoriji RV i PVO još od malog oglasa: “Prodajem zastavu 101 u delovima, fale motor i volan”.

– Poklonu se u zube ne gleda! Srećom, pa ovaj MIG nema zube – procedio je kroz sopstvene zube ministar Vulin u batajničkom hangaru, razmišljajući o članu 5, stav 2, vojno-tehničkog sporazuma sa Ruskom Federacijom, u kome ima ona čudna stavka: “Delovi naši, ruke vaše”, i “nećemo da vam naplatimo materijal, samo ruke”.

Međutim, kako bi uštedeo na stavki “ruke”, ministar Vulin je svojeručno dovatio šrafciger, pa su očevici sa batajničkog aerodroma koji prate operaciju “Šio MIG-a Đura”, sve više ubeđeni da je Srbija od Rusije dobila na poklon šest najmodernijih NLO, jer do sada nikada nisu videli avion kome su oba krila zašrafljena u predelu repa, a rep iznad kokpita.

Operacija “Šio MIG-a Đura” u batajnučkom hangaru biće završena do 20. oktobra, kada je predviđeno da vazdušnim prostorom iznad predsednika Vučića preleti svih šest “migova” u delovima, ali sklopljenih.

Ako vam se učini da ste tog dana na nebu iznad Srbije videli NLO, ne brinite – u pitanju je samo malko “nabudženi” MIG 29.

Izvor: N1