Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Mitropolit Amfilohije : Mila bih krstio u Ostrogu

Mitropolit Amfilohije : Mila bih krstio u Ostrogu

by pera

MILO Đukanović je moj prijatelj, i to zaista iskreno kažem. Darovit je čovek, uspeo je da uradi mnogo toga, ali isto tako mnoge od suštinskih stvari koje radi ili je uradio ne bi učinio da je bio kršten kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog i Svetog Vasilija Ostroškog. Evo prilike da ga krstimo, pa će drugačije da se bavi politikom i drugim vrednostima. Nadam se da će ovo pročitati. Nije on bez damara da ne čuje.

Ovo, u razgovoru za “Novosti”, poručuje koji nikako ne može da prikrije tugu što je režim u Podgorici 2008. godine priznao nezavisnost lažne države Kosovo, i to baš u vreme kada je Đukanović bio premijer.

– Tu odluku nije donela Crna Gora. Znam da 90 odsto crnogorskog naroda tako ne misli, ostajući verno duhovnim i moralnim vrednostima vekovne Crne Gore. Priznali su takozvano nezavisno Kosovo i na taj način priznali paljenje na stotine hramova po crnogorskoj Metohiji, ubistva i silovanja.

* I vi lično osećate bol zbog te odluke?

– Ja sam tamo sahranjivao ubijene Srbe. Znamo da su Tačiju i Haradinaju ruke krvave do ramena. Nama je od starta bilo jasno da je bombardovanje Srbije i Crne Gore, posebno Kosova i Metohije, bilo priprema za njegovo otimanje i stvaranje nezavisne države. Dobro je reagovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada je Evropu podsetio na to da osam miliona Katalonaca ne može da dobije nezavisnost dok ovde bez referenduma na Kosovu i Metohiji grupa terorista koji su sramota za albanski narod otima svetinju. A oteto je prokleto. Nije čudno što je Kosovo poslužilo kao početak novog svetskog poretka. Ovo sada što se radi je nastavak krstaških ratova, Napoleonovih i nacifašističkih osvajanja sveta, samo što su danas drugi akteri.

NEKA “NOVOSTI” PIŠU SAMO ISTINU- U NOVOM zavetu postoji jedna drevna izreka da će nas istina osloboditi. I upravo to što želim sebi, želim i “Novostima” – da sve ono što pišu bude istinito, uz poštovanje prema svakom ljudskom biću bez obzira na razlike, sukobe, političke, partijske, ideološke i druge. Istina nam je potrebna radi oslobađanja. Svi smo, nažalost, opterećeni deobama, ideološkim raskolima, svađama. “Novosti” su se trudile koliko su mogle, ali nikada istine nije malo pa ni vašem cenjenom listu – kaže mitropolit Amfilohije, čestitajući nam 64. rođendan.

 

* Vidimo da sada vlast u Prištini ne priznaje granicu sa Crnom Gorom…

– Čuo sam to. Neka sada moji Crnogorci priupitaju kralja Nikolu u vezi sa tim granicama, pa će im biti sve jasno.

* Da li vam je tesno u današnjoj Crnoj Gori?

– Jeste! Bilo bi mi komotnije da je ostala ona Crna Gora sa granicama iz doba kralja Nikole Petrovića i vremena Zetske banovine, sa svojom Metohijom.

* Kako vidite to što vam se spočitava da niste Crnogorac, da ste izdajnik?

– To čine marksisti iz jedne nevladine organizacije. A moji preci su prisajedinili Moraču i Rovca Crnoj Gori. Deda je poginuo u boju na Fundini, kome se ni danas ne zna grob. Eto, po njima ja nisam Crnogorac, iako sam dočekao kralja Nikolu iz Sanrema u vreme kada sam bio banatski episkop. Sećam se da sam se na silu popeo na brod koji je bio usidren u barsku luku. Trebalo je da uđe fratar iz porodice Savoja, ali sam ga ja preduhitrio.

* Uprkos svemu, u vaše vreme obnova i izgradnja hramova u Crnoj Gori cvetaju…

– Obnavljanje svetinja iz epohe Crnojevića jedan je od prioriteta Mitropolije. To nije samo pitanje istorije, nego i rasvetljavanje svega što se događalo sa nama kroz vekove. Imamo problem sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, jer ona ima duh konzervacije umesto da revitalizuje kulturno blago. Mnogo je hramova bilo porušeno i pod korovom, pretvoreno u štale. Danas je, Bogu hvala, priča drugačija. Svi manastiri i crkve na Skadarskom jezeru su obnovljeni, što je svojevrstan poduhvat Mitropolije. Svi pravoslavni hramovi u Crnoj Gori su vekovna svojina Mitropolije crnogorsko-primorske, koja je na ovim prostorima prisutna osam vekova. Ona je kičmena moždina petrovićevske Crne Gore kao i ove današnje, prilično sužene.

SVETOM PETRU CETINjSKOM POLAŽEM RAČUNE

* MNOGI vam zameraju što se previše bavite politikom…

– Mitropoliti cetinjski imaju svoju težinu i sada se ja moram brinuti o svom narodu. Niko se ne pita što se papa bavi svim mogućim pitanjima svetskim, moralnim, društvenim. A koja je razlika između rimskog pape i mitropolita cetinjskog Amfilohija? Uvek kada krenem sa Cetinja uzmem blagoslov od Svetog Petra Cetinjskog i u povratku njemu polažem račune. Poštujem ja vlast, ali on mi je na prvom mestu.

Izvor: Večernje novosti