Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Srđan Žika Todorović: Pozitivac, negativac

Srđan Žika Todorović: Pozitivac, negativac

by pera

 I zaista, prvo vam padaju na pamet uloge poput one u zastrašujućem “Srpskom filmu” ili sitnog krimosa koji teroriše svoje podređene u seriji “Vratiće se rode”, iako serije, prema sopstvenom Todorovićevom priznanju, nisu njegov omiljeni format.

Ili se setimo Dadana iz “Crne mačke, belog mačora”, romskog mafijaškog bosa. U tom filmu ima i scena gde Dadan pred slikom mrtvog oca govori da se ovaj okreće u grobu jer ga sestra ne sluša i neće da se uda za onoga koga joj je namenio. Na slici je zaista Srđanov otac, Bora Todorović, jugoslovenska glumačka legenda, kao Ahmed iz jednog drugog Kusturičinog filma – “Doma za vešanje”.

Kao zločest, ali i komičan lik priziva u sećanje i Đavola iz Dragojevićevog “Mi nismo anđeli”, a pre toga njegova pojava vezuje se uz mladalačke, buntovne tipove – u “Zaboravljenima”, “Crnom bombarderu”, Tri palme za dve bitange i ribicu”…

Neretko junaci tih filmova imaju veze sa muzikom a najbolji primer je Koma iz omnibusa “Kako je propao rokenrol”. Ne slučajno, jer sam Srđan Todorović dobar deo svog umetničkog života proveo je baveći se obema profesijama – i muzikom i glumom. Široj javnosti najpoznatiji kao bubnjar Ekatarine Velike, to je bio i u pojedinim razdobljima i na albumima Discipline kičme, Kazne za uši, sa bendovima Radnička kontrola i Bezobrazno zeleno.

Jedna od najnetipičnijih, a među najboljim njegovim ulogama je ona u “Sivom kamionu crvene boje” gde “ispada” iz klišea urbanog igrajući vozača kamiona Ratka, prostog, ali duševnog, naivnog, čak nežnog.

Srđan je rođen 28. marta 1965. u Beogradu. Osim oca, glumica je bila i njegova tetka, očeva sestra, velika Mira Stupica. Ima dve polusestre iz drugog braka Bore Todorovića – Danu, spisateljicu, i Taru. Devojkom Anom oženio se 2004. godine, a deset godina kasnije dobili su sina. Omiljeni filmski tandem su mu glumac Robert de Niro i reditelj Martin Skorseze. Na filmu je “debitovao” kao trogodišnjak 1968. u ostvarenju “Ima ljubavi, nema ljubavi” uz Evu Ras i Batu Stojkovića. Prva sledeća filmska uloga došla je skoro 20 godina kasnije – u “Balu na vodi” 1986.

Izvor: Danas