Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Bjelogrlić: OPŠTE ZASELJAČIVANJE traje godinama bez obzira na to ko je na vlasti

Bjelogrlić: OPŠTE ZASELJAČIVANJE traje godinama bez obzira na to ko je na vlasti

by pera

On je u intervjuu za “Nedeljnik” rekao da je u tranziciji nestala srednja klasa i građansko društvo.

– Sve te serije su se bavile srednjom klasom. Kako danas da zamisliš Gigu Moravca iz “Boljeg života” koji kao činovnik u nekoj banci, sa ženom profesorkom latinskog, živi u salonskom stanu sa troje dece? Danas je to nezamislivo! – rekao je on, a potom je dodao:

– Mene najviše boli što smo mi jedna od retkih zemalja koje bi mogle da imaju odgovor na kulturnu kolonizaciju. Imamo autentičnu kulturu, veliko nasleđe u filmu i TV serijama. A mi se upravo tu predajemo – kazao je Bjelogrlić.

Devedesetih je, kazao je Bjelogrlić, postojao obračun sa pozicije profesije.

– Sada je nastao haos i neshvatanje pozicije sa koje treba da delujemo. Ja na primer mislim da su ‘Senke nad Balkanom’ najbolji odgovor na sveopštu primitivizaciju koja se dešava poslednjih godina. Ovako imamo situaciju u kojoj se elita pomirila da je na terenu izgubila bitku od primitivaca, po kafanama i intervjuima se zgražavaju nad primitivizmom, pričaju o genijalnim serijama koje su gledali na HBO-u, Netflixu ili Amazonu, i valjda se nadaju da će neki novi političari to da promene. To je iluzija. Samo mi sami možemo to da promenimo i bijemo bitku – rekao je Bjelogrlić.