Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Koraks: Karikaturisti žive od gluposti, a toga je u Srbiji puno

Koraks: Karikaturisti žive od gluposti, a toga je u Srbiji puno

by pera

Karikaturisti žive od gluposti, i što je više gluposti više će oni imati ideja, zato je Srbija država gde ima puno inspiracije za satirične političke komentare, zaključio je Predrag Koraksić Koraks, poznati karikaturista, tokom gostovanja na štandu Danasa na Sajmu medija.

Na pitanje Radeta Radovanovića, kolumniste Danasa – zar njemu kao karikaturisti ne odgovara da “što je gore, to je bolje”, Koraks odgovara da je politička situacija u Srbiji već decenijama takva da ima događaja koji zaslužuju kritiku kroz crteže, ali i da neke karikature ne gube na akutelnosti što je pokazatelj slabog drustvenog napretka.

– Zahvaljujući tome što se stvari ne menjaju, karikature od pre nekoliko godina su potpuno sveže – osvrće se Koraks na objavljivanje njegovih arhivskih crteža u Danasu dok je bio na godišnjem odmoru. On dodaje da ipak, nilada ne ponavlja isti crtež ali da se neke ideje “provlače” više puta, i da je tako još od perioda Miloševića, kada su njegove karikature objavljivane i u svetskim medijima.

– Strancima je to bilo vrlo upečatljivo da ukažu na situaciju sa slobodama govora koje su u Srbiji bile znatno ugrožene tada – priseća se Koraks. On kaže da je stanje slično i danas jer “imamo iste likove sa kojima sam se ja borio za vreme Miloševića”. Iz tog perioda priseća se utiska koji je i ranije prepričavao, sa razgovora sa bivšim predsednikom Srbije Milanom Milutinovićem, u vreme izručenja Milosevića Haškom tribunalu.

– Rekao mi je da Milošević nije mogao da razume tu satiru, jedino ga je zanimalo zašto crtam Miru tako debelu i zašto joj crtam taj cvet u kosi – prepričao je Koraks.

Izvor: DANAS