Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Laušević u Vrnjačkoj Banji otkrio statuu Gagi

Laušević u Vrnjačkoj Banji otkrio statuu Gagi

by pera

Nezaboravnim ulogama Džimija Barke, Prleta, Flojda, Urketa i drugim brojnim rolama na televiziji, filmu i na pozorišnoj sceni, legendarni glumac Dragan Nikolić odavno je osvojio srca publike na ovim prostorima, a od juče posebno mesto ima i u centru Vrnjačke Banje, gde je svečano otkrivena njegova bronzana statua u prirodnoj veličini.

Svečano i uz brojne zvanice, u centralnom parku ispred Termomineralnog kupatila, statuu velikana srpskog glumišta, delo poznatog vajara Dragoljuba Dimitrijevića, otkrio je naš poznati glumac Žarko Laušević, Draganov kolega i veliki prijatelj.

– Ovo je za nezaborav. Divno je od ljudi iz Vrnjačke Banje u kojoj je Gaga voleo da provodi vreme što mu se na ovaj način i odužuju i zahvaljuju. Divno je što će ovaj spomenik ostati ovde i potrajati duže od naših navika da zaboravljamo. Ubeđen sam da će istorija sačuvati Gagu od zaborava – rekao je Laušević i dodao: – Kako pamtim Gagu? To je intimno pitanje, bili smo veoma bliski i teško mi je da o tome govorim.

Iako nije bila u mogućnosti da prisustvuje otkrivanju statue svog supruga, naša proslavljena glumica Milena Dravić prisutnima se obratila video-porukom iz kratkog filma Miloša Radovića, specijalno snimljenog za ovu priliku.

– Ovog jesenjeg dana sastali smo se posle više od godinu i po dana da sačuvamo uspomenu na Dragana, vašeg odanog prijatelja, našeg velikog glumca i umetnika, a mog muža Gagu. Obožavao je Vrnjačku Banju i njene meštane. Imao je ovde toliko iskrenih prijatelja koji su bezrezervno u njemu prepoznavali ljubav i skromnost. Bio je čovek izuzetnog umetničkog talenta, širokog i snažnog raspona. Nije mi lako kada treba o njemu da govorim, uz to zdravstveni problemi mi diktiraju kretanje i način provođenja vremena. Duboko sam vam svima zahvalna jer se retko dešava da se u slavu velikog glumca oda tako izuzetna počast kako su to učinili Vrnjčani. Uzvratili ste, podigli ste mu spomenik, zaslužio ga je… – poručila je Milena Dravić.

Postavljanjem spomenika, menadžment ovdašnje Specijalne bolnice “Merkur” čiji je popularni Gaga bio promoter i zaštitno lice, realizovao je svoju inicijativu da ovekoveči sećanje na čuvenog glumca i podari mu trajni simbol u prestonici srpskog kontinentalnog turizma gde je često boravio.

– Bila je velika čast i privilegija poznavati, sarađivati i družiti se sa Draganom Nikolićem – naglasio je dr Dejan Stanojević, direktor “Merkura”. – Ova njegova figura podseća me na onu Džejmsa Džojsa u Trstu. Običan čovek, a veliki umetnik. Hoda i otpozdravlja radoznalim pogledom, a u očima, iza čuvenih naočara, čita se rečenica iz njegovog filma – idemo dalje…

Mnogi su odmah iskoristili priliku da se slikaju kraj spomenika

PISMO RADOŠA BAJIĆA

PRIJATELj Dragana Nikolića, poznati glumac i reditelj Radoš Bajić, pismom se obratio prisutnima na jučerašnjoj svečanosti:

– I sada ga vidim kako strpljivo daje izjave novinarima koji su u Vrnjačku Banju došli da zabeleže prvu klapu snimanja serije “Selo gori, a baba se češlja”. Poverenje, snaga i podrška koju mi je ukazivao bila je veličanstvena. Nakon toga, zajedno smo započeli veliku priču koja je trajala nešto malo manje od decenije – napisao je Radoš Bajić. – Naša saradnja i njegova zaljubljenost u Vrnjačku Banju bile su iskrene i duboke. Danas, kada Banja ovim prelepim spomenikom sa iskrenim pijetetom odaje zahvalnost i poštu velikom, dragom i voljenom Gagi, žalim što nisam sa vama, ali ću podjednako, kao i svi vi, sa poštovanjem i divljenjem večno nositi u svom srcu sećanje na njega.

IZVOR: večernje novosti