Почетна Актуелно ПРЕДАВАЊЕ ГЕНЕРАЛА ЛАЗАРЕВИЋА: Хероизам и човечност српских војника у одбрани од НАТО агресије

ПРЕДАВАЊЕ ГЕНЕРАЛА ЛАЗАРЕВИЋА: Хероизам и човечност српских војника у одбрани од НАТО агресије

by pera

Генерал Владимир Лазаревић, некадашњи командант Треће армије и Приштинског корпуса, одржао је у четвртак своје прво предавање на Војној академији у Београду, преносе Новости.

Тема: Хероизам и човечност српских војника у одбрани од НАТО агресије и у извођењу противтерористичке операције на КиМ 1998-1999.

Осим будућих официра, генерала је слушао и његов ратни друг, начелник Генералштаба Љубиша Диковић, као и друге најодговорније старешине ВС. Међу неколико стотина слушалаца нашле су се и командантове колеге које су сада у пензији, а пред академијом чекао га је почасни вод и изнета је застава.

Министарство одбране у четвртак није желело да од првог часа генерала Владимира Лазаревића прави медијски спектакл. Новинарима није био дозвољен улаз. Генерал Лазаревић љубазно се поздравио с екипом „Новости“ пре уласка у касарну у Улици Павла Јуришића, а након предавања, са нама је поделио и своје утиске:

– Ја сам свој задатак испунио и пуно ми је срце. Није мала ствар када вас са пажњом слуша неколико стотина људи, од кадета свих класа до њихових наставника и генерала. Аплауз какав сам добио на крају, право да кажем, нисам очекивао. Све у свему, било је стручно и за мене сентиментално.

Са генералом Лазаревићем у четвртак су на Војну академију стигли и његови блиски сарадници са КиМ. Генерали Крсман Јелић и Тома Младеновић, пуковници Милутин Филиповић и Горан Јефтовић. Излагање некадашњег команданта Приштинског корпуса на видео-биму пратили су презентација оригиналних ратних докумената корпуса, наређења и никад виђени видео-материјали.

Владимир Лазаревић је говорио равно два сата. После тога постављена су му три питања. Било би их много више – да је било времена.

Генерал је још једном поновио да му је најтежи моменат током целог рата 1999. био тренутак са краја рата када је Си-Ен-Ен јавио како му је на Паштрику почетком јуна у тепих-бомбардовању погинуло 700 бораца. Како је казао, оседео је тада у тренутку, јер везу са Делићем тог дана није могао квалитетно да успостави.

– Кадете је у четвртак интересовало и како се корпус маскирао и, што је подједнако важно, како је Лазаревић успео да у рекордном року дислоцира све материјално–техничке резерве Корпуса, да ниједно привремено складиште не буде откривено и уништено – говори за „Новости“ пуковник Јефтовић, модератор предавања. – Лаза је и за та питања имао оригинална наређења и заповести. Цело предавање је било „струка“, ни грама политике.

НАСТАВЉАМ ДАЉЕ

– Спреман сам да наставим сарадњу са ВА и очекујем да ћу се ускоро договорити са командантима на академији за који ниво им треба тема – рекао је за „Новости“ у четвртак Лазаревић. – Ово прво излагање је било мало уопштено, да га сви разумеју, док ће наредна зависити од постављеног задатка. Иначе, ја сам са ове академије изашао пре 45 година и не могу да опишем колико ми је драго што сам први од мојих пензионисаних колега који се на њу вратио и стао за катедру. Надам се да ће и други пензионисани генерали који су бранили земљу 1999. говорити о својим искуствима.

Драгана Вујичић, Новости, vostok.rs