Почетна Актуелно Суринам повукао признање Косова

Суринам повукао признање Косова

by pera

Влада Суринама донела је одлуку 27. октобра 2017. године а дипломатска нота, у којој се обавештава о поменутој одлуци упућена је Министарству спољних послова Косова 30. октобра.

 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је на конференцији за новинаре да га је “после дуготрајног рада и бројних разговора” министарка спољних послова Суринама синоћ обавестила да је та земља донела одлуку о повлачењу признања Косова и Метохије као независне државе.

Дачић је навео да је у току ноћи стигла и званична нота у којој се Србија обавештава о потезу Суринама који је прошле године, 8. јула, признао једнострано проглашењу независност Косова.

Стална мисија Републике Суринам при УН поновила је изразе најдубљег поштовања Сталној мисији Републике Србије при УН, наведено је у ноти.

Дачић је додао да је за његовог мандата само пет држава признало Косово, а да је једна повукла своју одлуку. Напоменуо је да је до сада 106 држава признало једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

“До августа 2012. године 85 земања је за четири године признало Косово и то говори о успешности дипломатије”, поручио је Дачић.

Захвалио је свима који су помогли као и “нашим грађанима који живе у земљама широм света” и позвао их је на заједнички рад и разговоре како би и друге земље повукле сличне потезе.

“Ово показуеј да није све готово као што то неко говори”, рекао је Дачић.

Каже да на сајту Министарства спољних послова Косова стоје лажи да су једнострано проглашену независност Косова призанале неке земље које то никада нису урадиле. Додао је да није сигуран да ће Приштина објавити потез Суринама.

Суринам је држава у Јужној Америци а раније се звао Холандска Гвајана. Главни град је Парамарибо.

Независност је стекао 25. новембра 1975. године и простире се на површини од 163.820 квадратних километара.

Према попису из 2012. године Суринам је имао нешто више од 530.000 становника. Земља је изузетно разнолика језички, етнички и верски.

ИЗВОР:РТС