Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Звонко Богдан: Чувам успомене за будуће генерације

Звонко Богдан: Чувам успомене за будуће генерације

by pera

Бард панонске шансоне Звонко Богдан најавио је београдски концерт 11. новембра као „предивну шетњу панонском равницом од Загорја до Карпата где живе различити народи“, те ће у Центру „Сава“ бити и „песама, пјесама и писама”..

„Панонија је богата разним народима, народностима, језицима и музиком. Ја сам рођен на северу Бачке, у Сомбору, ови момци су живели у Суботици. Ја сам Сомборац из Суботице и ја ту причу чувам за сва времена и преносим онима који су живели ту и знају како то изгледа и онима који долазе да нас чују“, рекао је БогданТанјугу.

Богдан је угостио данас новинаре на свом салашу и уз музику, тамбураше и вино, најавио свој концерт.

„Све што доживим, преживим, видим, преточим у стихове и мелодије и имао сам среће да то интерпретирам. Све што сам направио везано је за време које се више неће поновити. И фијакери, и коњи, и салаши, и салашари отишли су у историју. Ја их једноставно чувам за младе генерације да виде да су пре 100 и 200 година постојали људи који су стиховима чували равницу и који су у њој увек остављали душу“, рекао је Богдан новинарима.

Он је приметио да су се времена променила, променили су се људи и обичаји, али успомене остају и он је са својим оркестром чува више од 50 година.

„Панонска равница се није много променила, али се променио начин живљења. Равница је остала иста, и богата и тужна и прашњава, и онаква каква је описана у многим стиховима и ми сви налазимо у њој теме, фине детаље да бисмо могли и даље да уживамо у времену које нама одговара тако да буде што спорије, што тише и што лепше“, истакао је Богдан.

Концерт је назван по песми Не вреди плакати, а Богдан се присетио да је ту нумеру случајно чуо 1971. или 1972. године од једног „великог забављача и шармера“.

„Он је једне зоре отпевао прву строфу те песме. Помислио сам да је штета оставити ту песму по страни. Узео сам од њега прву строфу, направио нову мелодију и додао још две строфе и добио једну причу“, објаснио је.

Богдан је у разговору за Танјуг подсетио да је по кафанама сакупљао песме, „слагао их по времену и амбијенту у коме је живео и радио, са ким је радио”, што је био, како каже, мукотрпан и тежак рад.

„Ја сам сваке вечери забављао људе по кафанама и није ми било тешко да видим шта људи воле, како су расположени, да ли је неко дошао заљубљен или разочаран и ја сам самим тим слагао репертоар којим сам те људе забављао“, испричао је Богдан између песама Ко те има тај те нема и Не вреди плакати.

Сматра да су квалитетне песме, које су настајале пре 100-150 година, углавном произашле из пера песника и да је мало народних песама које могу стати раме уз раме са њима.

„Свако време има своје бреме и није проблем написати песму, али важно је да ли има ко да је слуша и да ли је она у том тренутку актуелна. Није лако данас написати песму као што је било пре 10-15 година“, рекао је велики господин панонске шансоне.

Богдан ће наступити у Центру „Сава“ у пратњи 21 тамбураша.

TAНЈУГ