Почетна Друштво Đorđe Balašević: Čisto je rasipništvo baš svakoj budali dodeljivati detinjstvo

Đorđe Balašević: Čisto je rasipništvo baš svakoj budali dodeljivati detinjstvo

by pera

Kantautor i pisac Đorđe Balašević ovih dana promoviše svoju novu knjigu “Kalendar mog detinjstva” u Hrvatskoj, a tim povodom, tamošnji Večerenji list intervjuisao je “panonskog mornara” u Zagrebu.

On je u tom intervjuu, osim o knjizi, govorio i vremenu i prolaznosti rekavši, između ostalog, da sve ide na štetu Sadašnjosti.

“Njena je jedina šansa u tome što će uskoro postati Prošlost. To bi je moglo bar donekle izvaditi? Prošlost se uvek može malo doterati, ako se izveštiš da lepe uspomene odvajaš od onih koje to baš i nisu. Što se Budućnosti tiče, do nje mi je nekako najviše stalo, upravo zato što je to sad već ponajmanje Moja Budućnost. Zbog onih koje volim, sve karte bacam upravo na nju. Ali, Ludilo je majstor prerušavanja, ko zna u čijem će se liku pojaviti sledeći put? Dani se jednostavno slažu, kao u onoj igri “Otela”, u jednom trenutku gotovo je cela ploča prekrivena belim žetonima, ali onda se okrene samo jedan jedini, i sve se beznadno zacrni. Mi smo negde tu partiju odigrali loše, ali nadam se da iduće generacije neće dopustiti da Crni tako lako zaposednu sve ključme uglovi ploče…”, rekao je Balašević.

On je govoreći o svojoj knjizi posvećenoj detinjstvu rekao da oni “bistrooki” koji mu često govore da su odrasli uz njegove pesme, “upozorava da tu, ipak, nešto nije u redu, jer je ideja bila da se uz Balaševića ne odraste”. Počeo je citatom iz knjige: “Lepo mi dođe da se rasplačem kad pomislim ko sve nije imao detinjstvo? Mislim da je bilo čisto rasipništvo dodeljivati ga baš svakoj budali…”, a, potom i objasnio: “OK, priznajem, budala je možda malo nespretna i nesretna reč, ali podvedimo to pod neku stilsku figuru, važi? I, zapitajte se samo kakvi su sve frikovi jednom bili klinci? Meni za primer obično idealno posluži bilo koji lokalni političar, ali u zemlji u kojoj izlaze ove novine ipak sam formalni stranac, pa nije pristojno da spominjem ikoga iz tog sveta, premda čitaoci, po ustavu, imaju pravo da čak i nekog iz Sabora zamisle kao dete? Ja nemam takvih namera, kao što rekoh, daleko bilo, pokušao sam preleteti preko teleteksta i portala ne bih li naleteo na kakvu prigodnu ličnost, ali svuda su prvih pet vesti samo o famoznom Agrokoru. No, možda i to posluži? Eto, i gospodin Todorić je, na primer, imao detinjstvo. Postavlja se pitanje šta će nekom Malom Tajkunu detinjstvo? Da ga preproda. Utaji? Da ga privatizuje? Neki se jednostavno rode već odrasli, nemaštoviti i prozaični, i ne želim suditi ko je bolje prošao (pogotovo zato što imam loš predosećaj u vezi sa tim?), ali usudiću se da primetim da je u pojedinim slučajevima detinjstvo bilo sasvim nepotrebna investicija”, rekao je Balašević.

Sećanje na izvestan način smatra svojim zanatom, a “slike dođu kad se njima dolazi, i uvek su to one gde smo svi zajedno”.

“… I gde su svi nasmejani, za nekim svečarskim stolovima, ispod okićenih borova, na prozorima vagona noćnog voza koji upravo kreće prema moru… Porodica mi je bila važna, sad mi je još važnija, a u svom klasičnom, i prirodnom obliku, važnija je nego ikad i celom svetu, čini mi se? Nije to slučajno jedina firma koja se održala ovih nekoliko milenijuma? Ne bih da zvučim bahato, i uvredim nekog ko je porodicu želeo, a nije je mogao imati, ali biće jako interesantno jednog dana pročitati knjigu o detinjstvu koju napiše, recimo, klinac Kristijana Ronalda. Šta vi mislite?”, zaključio je Balašević.

IZVOR: NEDELJNIK