Почетна Друштво Кирил: Човечанство се ближи крају света

Кирил: Човечанство се ближи крају света

by pera

У проповеди у московском Храму Христа Спаситеља упозорио: „Време је да се обједине све здраве снаге. Црква, уметност и култура, наши писци и научници, сви људи који воле Родну земљу морају данас бити заједно. Јер, заиста улазимо у критични период развоја људске цивилизацији”

РУСКИ патријарх Кирил упозорио је да човечанство, „које је дубоко у греховима”, улази у критични период свог развоја и да се ближи крају света.

„Треба бити слеп и не видети приближавање страшних историјских тренутака, о којима је у свом Откровењу говорио јеванђелиста Јован Богослов”, рекао је патријарх после служења литургије у главном руском православном Храму Христа Спаситеља.

Он је позвао све људе који воле Русију да буду заједно, јер човечанство улази „у критичан период развоја”, што се, по његовој оцени, види голим оком.

Патријарх Кирил је додао да у складу са хришћанском вером, долазак краја света зависи од самих људи. Позвао је све вернике да преузму одговорност за Русију и цео људски род, и да зауставе „клизање у провалију окончавања историје”.

Позвао је на обједињавање напора ради заједничког супротстављања тој „забрињавајућој тенденцији”.

Патријарх Кирил је додатно упозорио:

„Није време да се љуља чамац људских страсти. Људи ионако трпе сталне негативне утицаје који им разарају духовни живот.      Време је да се обједине све здраве снаге. Црква, уметност и култура, наши писци и научници, сви људи који воле Родну земљу морају данас бити заједно. Јер, заиста улазимо у критични период развоја људске цивилизацији”.

Указавши на посебну улогу уметности у тешким временима, поглавар Руске православне цркве је још изговорио апел:

„Позивам сваког човека да буде свестан своје одговорности за будућност земље и њену историју. Позивам да не понављамо грешке које су нашу земљу довеле до револуционарних догађаја чију стогодишњицу управо обележавамо и до пропасти”.

Полавар РПЦ је на крају указао да се грех у данашње време демонстрира и приказује у најпривлачнијим формама. У доброј мери, преко филма и у позориштима. Притом је истакао:

„Уметност, чија је мисија да обогаћује човекову личност, претвара се у утег који му не дозвољава да узлети. Не говорим о уметности у целини, него о оној која последњих година претендује на неку своју посебну улогу и своје право да у народ уноси искушења и грех и да дезоријентише људе”.

Кирил је посебно упозорио да многи представници интелигенције понављају грешке претходника који су довели Русију до револуција из 1917-те”.

Категорије: 

Святая Русь