Почетна Друштво Studenti pred sudom zbog “peglanja” listića i protesta

Studenti pred sudom zbog “peglanja” listića i protesta

by pera

Svih četvoro dobili su prekršajne prijave – da su organizatori protesta koji su se se desili tokom aprila i maja, a kao reakcija na rezultate predsedničkih izbora. U svoju odbranu kažu: “nismo organizatori, ne znamo ko je, izlazili smo u svoje slobodno vreme da iskažemo nezadovoljstvo ovim režimom”.

Sve što govorite ili radite može na sudu biti iskorišćeno protiv vas, pa i pegla. Čak i kada njome figurativno peglate glasačke listiće. Zbog takvog performansa studenata ispred Republičke izborne komisije, pola godine kasnije, dvoje ih je pred zgradom suda, no ovoga puta, tu gde se igra završava, počinje realnost – saslušanje.

 Kako to izgleda zna dobro Pavle Terzić, jedan od prve dvojice studenata FDU, protiv kojih su takođe podnete prijave da su organizovali Potest protiv diktature. Jesu li? Sud će presuditi za oko dva meseca, danas je pred sudom samo kao podrška.

“Kazna može da bude samo novčana, zato što je ovo prekršajna prijava, ali ako uzmemo u obzir da je to 150.000 dinara to stvarno nije mala cifra, tako da ne znam stvarno kako bismo mogli da se izborimo s njom, osim odlaskom u zatvor kako bismo platili tu novčanu kaznu i onda dolazimo do te jedne linije apsurdnosti do koje i ide sve ovo”, rekao je Pavle Terzić, student FDU.

“Ja sigurno plaćati kaznu neću, ukoliko sud odluči da me kazni, ja ću otići da odslužim tu kaznu zatvora”, kaže Vladimir Perić, doktorand FPN.

Bila je to prva reakcija po izlasku sa saslušanja gde su pred sudijom studenti ponovili isto.

“Mi nismo organizatori, već učesnici protesta”, rekla je Tijana Hegić.

U svoju odbranu predložili su i svedoke.

“Ja sam predložio svedoka dr Nebojšu Stefanovića pošto je javno izneo da on zna ko su organizatori okupljanja, pa sam tražio suočenje s njim, pošto on mene nije naveo već neka druga lica”, kaže Perić.

“A onda sa druge strane naš aktuelni predsednik, tada premijer, pričao je kako možemo da šetamo i godinama i decenijama, sve dok je mirno, a onda pola godine kasnije neka deca, studenti, bivaju osuđeni za nešto za šta je neko rekao da neće imati negativan ishod”, dodaje Terzić.

Podršku studentima pružili su predstavnici Demokratske i Nove stranke.

“Mislim da sad idu po fakultetima, pa kad obiđu sve fakultete, onda će verovatno to ludilo od režima da ide i po školama, firmama, mesnim zajednicama i da hapse svakog ko kaže “Ja želim da mislim i ja želim da kažem da imam nešto protiv ovog režima” – to je nedopustivo”, izjavio je Zoran Živković, lider Nove stranke.

Bila je obaveza, kaže, Živković, biti danas ovde. Tvitovima, fejvovima i lajkovima, sloboda se, dodaje, ne osvaja. Studenti od svoje neće odustati.

“Ići ćemo do kraja, do Strazbura? Do Strazbura, pa videćemo”, zaključila je Hegić.

Izvor: N1