Почетна Актуелно ОДРЖАН ПАРАСТОС БАРОНУ ПЕТРУ НИКОЛАЈЕВИЧУ ВРАНГЕЛУ

ОДРЖАН ПАРАСТОС БАРОНУ ПЕТРУ НИКОЛАЈЕВИЧУ ВРАНГЕЛУ

by pera

Јуче у послеподневним часовима у цркви Свете Тројице у Београду одржан је парастос барону Петру Николајевичу Врангелу, последњем главнокомандујућем руске царске армије. Генерал који је због црне козачке униформе прозван као “црни барон” је био херој руско-јапанског и Првог светског рата, и последњи комадант антибољшевичких снага у грађанском рату (1917-1923). Након пораза “белогардејаца” избегао је у Краљевину СХС са преко 50 хиљада својих сународника.  Живео је у  Сремским Карловцима у периоду од 1922. до 1926.године.  По доласку у Краљевину СХС постаје вођа свих руских избеглица, јер је несумњиво био најугледнији од свих Белих емиграната у изгнанству.

Године 1924.године у Београду, основао је Руски опште-војни савез (рус. Русский общевоинский союз), организацију која се борила за очување јединства свих Белих снага у изгнанству. Од септембра 1927. се настанио у Бриселу у Белгији. Врангелови мемоари су објављени у часопису „Бело дело“, и као књига у Берлину 1928 . Умро је у Бриселу 1928.године, а тело му је у Београд пренето следеће године, јер је генералова изричита жеља била да буде сахрањен у Београду, на Ташмајдану у цркви Свете Тројице.

Дејан Дамњановић

Јучерашње опело барону Врангелу и припадницима руске емиграције служио је Отац Виталиј Тарасјев, док су од  српских организација присуствовале званичне делегације Кабинета ЊКВ Принца Владимира Карађорђевића  и Сувереног Војног Витешког Реда које иначе имају сталну сарадњу са Руским опште-војним савезом (РОВС) чији је барон Врангел оснивач. Делегације српских организација је предводио Дејан Дамњановић, шеф Кабинета ЊКВ Владимира Карађорђевића.

Д. Опачић, Политикон.рс