Почетна Актуелно Deca tuku, a roditelji žmure

Deca tuku, a roditelji žmure

by pera

PREBIJANjE bolesne Veronike Ric (86) u Bečeju i saznanje da su za taj nemili događaj koji se zbio prošlog četvrtka u zoru, oko četiri sata, osumnjičena trojica dečaka, od kojih najstariji N. B. ima svega 14, a druga dvojica N. Č. i F. Z. samo 12 godina, užasnuli su i uznemirili čitavu javnost. Četrnaestogodišnjak koji se tereti za pokušaj teškog ubistva nalazi se u pritvoru, dok su njegova dva dve godine mlađa kompanjona posle date izjave u policiji u prisustvu socijalnih radnika i roditelja pušteni, jer zbog godina ne mogu krivično da odgovaraju.

Hoće li se protiv roditelja dvanaestogodišnjaka povesti postupak zbog onog što su starici učinila njihova deca prilikom namere da je opljačkaju u njenoj kući, zasad nije poznato. U ovom trenutku protiv njih nije podneta nikakva prijava. Jedino je sigurno da će uslediti nadzor obavljanja roditeljske dužnosti.

– Čekamo izveštaj iz zrenjaninskog Višeg tužilaštva, na osnovu kog ćemo odlučiti šta ćemo preduzeti – kaže Ivoba Božović, direktor Centra za socijalni rad u Bečeju, napominjući da ih u evidenciji imaju samo kao korisnike jednokratne novčane pomoći. – Sigurno je da ćemo morati da preduzmemo neke korektivne mere u sve tri porodice, odnosno da sprovede nadzor obavljanja roditeljskih prava i dužnosti. Moraju se preduzeti i preventivne mere zbog druge dece u tim porodicama.

Slučaj iz Bečeja podsetio je na sličan u Novom Sadu od 13. decembra 2016. godine, kada je dvanaestogodišnjak iz tog grada, u društvu dvojice vršnjaka, oko 3.30, na Bulevaru oslobođenja zapalio Dragutina Todorčevića (64), iz Futoga, koji je živeo na ulici. Čovek je nekoliko sati kasnije u bolnici podlegao povredama. Dečak je smešten u Dom u Pančevu, dok se protiv njegove majke D. J. (49) vodi sudski postupak zato što je grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitanja zapustila svoje dete o kojem je dužna da se stara.

 

Muk Kuća u Bečeju u kojoj su se maloletnici zverski iživljavali nad Veronikom Ric (86)

 

Ogorčena javnost, uvek kada se ovako nešto desi, traži pooštravanje kazni, kao i da se granica krivične odgovornosti, sa sadašnjih 14 godina, spusti.

Zlatko Nikolić, kriminolog, kaže da starosna dob za krivičnu odgovornost uvek može da se spusti, ali da se time neće mnogo postići.

– Ako se dete smesti u neku instituciju, ne dobija se ništa – smatra Nikolić, dodajući da se postavlja pitanje šta je sa roditeljima te dece. – Odgovornost je, pre svega, na roditeljima te dece, jer kod njih nisu mogli da stvore empatiju. Pitanje je i da li mogu da ostvare emotivne kontakte sa okolinom.

 

Dragan Koković, sociolog, ističe da je prisutan poremećaj sistema vrednosti i da je došlo do sloma autoriteta. Tome, prema njegovom mišljenju, treba da se dodaju i kultura ponašanja i potkultura nasilja.

– Konvencije koje štite prava dece su normativna stvar – kaže Koković.

– Bitno je da se nešto uradi kako bi se ovakvi i slični događaji sprečili. Mora se raditi sa nekoliko strana.

 

PRITVOR

MAJCI dvanaestogodišnjaka iz Novog Sada 2. februara je, na predlog Osnovnog tužilaštva, posle saslušanja određen pritvor kako bi se obezbedilo njeno prisustvo za nesmetano vođenje postupka, ali i zbog opasnosti od bekstva. Posle samo jednog dana provedenog “iza rešetaka” ona je puštena.

Na ročištima 31. avgusta i 16. novembra ona se, međutim, nije pojavila, iako je za poslednje ročište policiji bila data naredba da je privede. U Tužilaštvu ne isključuju mogućnost da se za njom raspiše potraga.

 

 

Izvor: Večernje novosti