Почетна Друштво Pesimista ili realni optimista

Pesimista ili realni optimista

by pera

Bez obzira na lošu ekonomsku situaciju i nemogućnost rešavanja osnovnih egzistencijalnih problema, stav pesimiste i realnog optimiste se bitno razlikuje. Optimizam, kao i pesimizam, spada u takozvani stil ličnosti, koji podrazumeva način na koji se tumače uzroci loših događaja, ističu psiholozi.

Optimista uvek veruje u dobar ishod, dok osobe pesimističnog životnog stila uvek očekuju loša rešenja situacija. Da li će neko biti pesimista ili optimista, zavisi, pre svega, od naslednog faktora koji određuje temperament. Veoma je važan i stil ponašanja u primarnoj porodici. Stalno zabrinuti roditelji svojoj deci prikazuju svet uglavnom kao opasno i tegobno mesto. U ovakvom porodičnom miljeu, teško je očekivati da će dete kada odraste imati optimističan pogled na život.

Optimizam, istina, može da se nauči i da se vežba, odnosno da se za takav stav stvori, metaforično rečeno, uslovni refleks, poručuju stručnjaci. Međutim, pre toga mora da se postigne određeni nivo životne mudrosti i da se jasno definišu sopstvene osnovne životne vrednosti. Tek tada, život i sve ono što se u njemu događa mogu da se posmatraju sa mirom i vedrinom.

Da bismo život mogli da posmatramo sa vedrije strane, potrebno je da mnogo znamo, ne samo o životu, već i o sebi. Samo usaglašeni sa samim sobom mogu dobronamerno sebi i da se nasmeju, kao i onome što im se dešava. Inače, optimistične osobe su mnogo zadovoljnije u životu i lakše podnose neuspeh. Osnovni kvalitet koji poseduju je nada, a ona nam, kao što znamo, pomaže da prevaziđemo i najteže životne situacije.

Izvor: Večernje novosti