Почетна Друштво Колико нам је деце потребно?

Колико нам је деце потребно?

by pera

Данас се појава да супружници не желе да имају децу назива модерним речима: “планирање породице”. У ствари, практично се читаво планирање породице своди само на умеће коришћења средстава за контрацепцију. Испоставља се да је планирање усмерено само у једну страну – смањење наталитета. Не заборавимо следеће: на абортус иду они исти људи који користе средства за контрацепцију, јер и на абортус и на средства за контрацепцију људе наводи само једно – јак отпор према томе да имају децу.

За мене је очигледно да је спречавање трудноће грех против породице. Стабилна породица није могућа тамо где не постоји жеља да се имају деца. Истинска љубав, која се рађа између супружника, захтева да се ова љубав подели са још неким. Ако ће сваки “трећи” већ бити сувишан и ако ће нарушити “хармонију” породице, јасно је да у овој породици нема истинске љубави. Дакле, ако супружници избегавају зачеће деце, то представља симптом духовне болести породице, а духовна болест и јесте грех. Овај грех је опасан управо због тога што га скоро нико не сматра за грех. Бог се свесно протерује из породице у којој се користе средства за контрацепцију.

Породица са једним до два детета још увек је породица са мало деце, породица са троје-четворо деце је нормална породица, а она са петоро и више је права породица са много деце. Хтео бих да у вашој глави оно што треба да буде норма (ако не желимо да се изродимо) престане да носи префикс много, односно да престане да се сматра неким вишком. На жалост, данас на младе родитеље који желе да имају треће дете рођаци и познаници гледају у најбољем случају са снисходљивим осмехом, док најчешће врте прстом уз слепоочницу: “Ни двоје не могу да прехране, а још и треће рађају!” Не плашите се, него рађајте, да бисте постали нормална породица!

Данас има све мање и мање породица с много деце. Често се догађа да још једно дете бива нежељено и случајно. Чували су се, али нешто није помогло. Хвала Богу, решили су се да роде и неприметно су постали много срећнији, зато што Господ за свако дете родитељима додаје среће. Мало деце представља један од облика егоизма, а егоистичном човеку је тешко да буде срећан.

Ако у породици постоји једно дете, онда оваква ситуација силно погодује стварању егоизма у детету. Једино дете у породици види испољавање само једне воље – своје, и испуњавање само једних жеља – својих. Разуме се да је и у породици с једним дететом присутна и воља родитеља. Дете је принуђено да поштује вољу својих родитеља; када, пак, у својим поступцима узима у обзир и жеље своје браће и сестара – онда је то већ добровољна ствар. Ако у породици постоји макар још једно дете, у души малог човека може да започне велики рад, а то је поређење сваког његовог корака с интересима другог човека. Разуме се, овај рад може и да не започне – све зависи од родитеља.

Уколико буде више деце, утолико ће родитељима бити лакше да помогну детету да савлада егоизам. Наравно, бриге с троје деце постају веће, али старија деца већ са четири године могу да буду помоћници, макар и у томе што ће се поиграти с млађима, ослобађајући вас за друге послове. Једна је ствар ако се дете много дружи с браћом и сестрама с којима добија исто васпитање, а потпуно је друга ствар ако већи део времена проводи међу друговима који су далеки од ваших представа о моралу и од ваших животних принципа. Са 14-15 година, кад дете постаје одрастао човек, родитељи са ужасом схватају да њихов синчић или кћерка постају за њих потпуни туђинци. Реч је о томе да је дете већи део времена проводило ван породице и да је свој карактер формирало негде са стране.

Када има много деце, мајка је принуђена да у њима васпитава марљивост, већ и због просте чињенице да сама више не може да изађе на крај. Атмосфера у породици с много деце приморава родитеље да правилно васпитавају децу, избављајући их од сваког повлађивања деци. Осим тога, родитељи с много деце убрзо добијају читаву бригаду помоћника. Ако неко жели да има много деце, он ће их имати, чак и ако иметак у породици није велик. Ако човек не жели да има децу, он ће, чак и ако је богат, говорити себи: не, нећу моћи да их прехраним. За некога дете представља сувишна уста, а за некога извор радости.

Пред очима ми је неколико великих породица с крајње оскудним средствима у којима расту нормална, здрава деца. Ограниченост средстава приморава их да се хране скромно, деца ни из далека не виде свакога дана слаткише. Они морају да штеде, али деца од тога не постају слабуњава и болесна: пре ће бити да се догађа супротно. Сви наши разговори о сиромаштву су изазвани навиком на комфоран и безбрижан живот, којег, наравно, неће бити ако се роди неколико деце.

Да би се имало много деце, треба се само одлучити, треба човек да буде спреман да живи ради своје деце и да заборави на себе. Док размишља само о себи, човеку ће породица с много деце изгледати као пакао. Када, пак, све мисли и жеље буду везане за сопствену децу, породица с много деце ће бити једини услов за срећу.

Девојчице Брил и Кири, рођене неколико недеља пре предвиђеног датума рођења, којима је била потребна интензивна нега, смештене су у посебне инкубаторе. Кири је почела да добија на тежини и њено здравље је почело да се стабилизује. Али, Брил, рођена са два килограма, имала је проблема са дисањем, срчаних проблема и других компликација. Лекари нису очекивали да преживи. И лекари и сестре чинили су све што су могли да Брил буде боље, али ништа јој није било од помоћи. На крају је једна од медицинских сестара, против правила болнице, ризикујући да добије отказ, ставила обе бебе у исти инкубатор. Оставила је девојчице да спавају и, када се вратила, није могла да верује призору који је видела својим очима. Позвала је све лекаре и сестре да погледају истинско чудо. Наиме, када је Кири осетила близину своје сестре и њену борбу за живот, загрлила је своју малу сестру, како би јој пружила подршку у тој борби. Од тог тренутка, Брил је почела нормално да дише, откуцаји срца су дошли у нормалу и њено здравље је почело да се стабилизује. Од тада, лекари су одлучили да их задрже у истом инкубатору јер ту, тако спојене, држале једна другу у животу.

Свештеник Илија Шугајев
Извор: saborna-crkva.com