Почетна Политика Прве оптужнице против лидера ОВК

Прве оптужнице против лидера ОВК

by pera

Свега неколико дана пошто су косовски председник и премијер, Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, покушали да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК, приштински медији објавили су да је тај суд “спремио” оптужнице против више од 60 припадника ОВК.

Хашим Тачи и Карди Весељи, косовски председник и први човек парламента, су под истрагом тужилаштва новог суда, чије се прве оптужнице очекују средином фебруара, пише портал Инсајдери.

Тачи је под истрагом као некадашњи политички лидер ОВК и председник прелазне владе, коју су команданти ОВК формирали после доласка међународних мисија на Косово у лето 1999. године. Истрага против Весељија се води због одговорности коју сноси као некадашњи шеф ШИК-а, обавештајне службе ОВК.

Списак особа које би се могле наћи на оптуженичкој клупи појавио се свега неколико дана после велике драме у косовском парламенту, у којем су 43 посланика, уз подршку Тачија, Харадинаја и Весељија, покушали да оборе закон о формирању Специјалног суда, што је наишло на оштре осуде Сједињених Америчких Држава, Велике Британије и ЕУ.

Портал Инсајдери наводи да ће Азем Суља, један од оснивача ОВК и човек којег на Косову прате надимци “Велики газда” и “Велики ујак”, бити оптужен на основу истраге о серији убистава политичких противника коју је, до недавно, водио Еулекс под називом “Блаца 2”.

Сокољ Добруна ће се пред судом наћи као егзекутор суда који је током и непосредно после рата водио ОВК, пише Инсајдери.

Брат премијера Косова, Даут Харадинај ће, како наводи Инсајдери, бити оптужен због улоге коју је играо у злочину на Радоњичком језеру, када је група од четрдесетак Срба, Албанаца и Рома убијена, а њихова тела бачена у Радоњичког језеро. Извор овог портала наводи да је суд оптужницу засновао на податку да је у језеру пронађено 39 тела.

Према писању овог портала, Тужилаштво Специјалног суда води истраге и везане за око 500 убистава Срба и албанаца после 2000. године, укључујући и бројна нерешена убиства политичких ривала странака које су проистекле из ОВК.

Специјални суд, под окриљем Европске уније, формиран 2015. године је како би се процесуирали случајеви против припадника ОВК за злочине почињене током и после рата на Косову. Истрага о овим злочинима почела је после извештаја специјалног из вестиоца Савета Европе Дика Мартија.

Током суђења Рамушу Харадинају и Фатмиру Љимају пред Хашким трибуналом, највећи проблем представљала је неспособност тог суда да заштити сведоке тужилаштва о чему су у неколико наврата пред Саветом безбедности Уједињених нација сведочили главни тужиоци Карла дел Понте и Серж Брамерц.

ИЗВОР:РТС. ИНСАЈДЕРИ