Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Poslednji mohikanci pesništva

Poslednji mohikanci pesništva

by pera

KAO i prethodnih 20 godina i u četvrtak uveče će u Zvezdara teatru biti održano poetsko veče Matije Bećkovića. Kažu da u ove pretpraznične dane nema bolje zabave, od ove književne i značajnijeg doživljaja od ovog poetskog – što pokazuju i uvek rasprodate ulaznice. A prihod uvek ide u humanitarne svrhe onima kojima je najpotrebnije.

Pesnik i akademik, po tradiciji, govoriće na svoj specifičan i neponovljiv način i već objavljene, ali i nove pesme. Tim povodom, Bećković je u razgovoru za “Novosti” rekao:

– Već svi znaju da su u naše vreme čitaoci ljubitelji poezije postali ne samo koautori nego i poslednji mohikanci koji nisu izdali poeziju. Što se to održava u Beogradu zasluga je i Zvezdara teatra, i Dušana Kovačevića koji su na tu ideju došli pre dve decenije. Iako svakog dana slušamo o kraju poezije i da pesnici više nisu ono što su bili, a kamo li apostoli slobode i heroji kulture kako su ih već nekada zvali.

* Čudi li vas takvo interesovanje za pesništvo?

– Ljubitelji poezije ne odustaju pa čak i plaćaju visoke cene ulaznica jer znaju da to sve ide opet u slavu poezije. Čudo je da su karte rasprodate čim se u programu pozorišta veče najavi, iako karte nisu jeftine. Oni redovi koje smo pre neki dan videli ispred pozorišta i publika koja se okuplja u Zvezdara teatru ohrabruju da će nas poezija i umetnost nadživeti.

* Kada ste prvi put stali na daske Zvezdara teatra, da li ste slutili da će to postati značajna tradicija?

– Nisam ni pomislio. Već i prvo veče je bilo održano na sopstveni rizik. Očigledno: pesnički narod ne veruje ni u kraj istorije, ni u kraj poezije. Džabe su lagali!

Želeći da se oduži posetiocima ovih večeri, Zvezdara teatar će uz svaku ulaznicu poklanjati i knjižicu “Matija Bećković – 20 godina večeri poezije u Zvezdara teatru”, u kojoj je Tatjana Nježić na zanimljiv i duhovit način predstavila sva prethodna Bećkovićeva kazivanja stihova, kao i kome je sve novac od njih darivan. I kako pesništvo može imati izuzetno plemenitu i konkretnu misiju.

 

PREPISANO IZ ŽIVOTA

U UVODNOM tekstu knjižice o večerima poezije u Zvezdara teatru, Dušan Kovačević je zapisao:

– Lepo je bilo proteklih 20 godina slušati Matiju kako govori svoje pesme prepisane iz života naroda koji mu je ostavio u amanet porodičnu obavezu da od zaborava sačuva sve ono što nas čini ljudima.

I sve bi bilo još lepše da godine nisu tako brzo prošle i da smo danas 20 godina mlađi kao što priča i obećava Matija u svojoj ispovesti šta će sve raditi kad jednog dana, ako bude sreće, ponovo bude mlad. I ako se to slučajno ne desi, ostaće njegova poezija koja je iz godine u godinu sve lepša, mudrija i mlađa.

 

Izvor: Večernje novosti