Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Vasil Hadžimanov u društvu elite

Vasil Hadžimanov u društvu elite

by pera

BEOGRADSKOG kompozitora i pijanistu Vasila Hadžimanova (44), koji se bavi džez i etno muzikom, poslednjeg dana prošle godine obradovala je vest iz Los Anđelesa, da se našao na 39. godišnjoj listi najboljih muzičara i albuma u 2017. koju je priredio cenjeni džez kritičar i producent Arnaldo de Sotjero iz Los Anđelesa.

– Upali smo na listu u različitim kategorijama – kaže, za “Novosti”, Vasil Hadžimanov. – Ja sam se našao na trećem mestu u kategoriji najbolji električni klavir i klavijature, Dušan Jevtović je na listi za najboljeg gitaristu, Bojan Ivković za perkusije, Dejvid Bini, koji nam je gostovao na albumu, na listi je najboljih alt saksofonista, dok su se na listi najboljih albuma našli “Alive” od “Vasil Hadžimanov benda” i “No answer” od “Trija Dušana Jevtovića”, čiji sam član. Inače, gospodin De Sotjero je jedan od članova žirija za nagradu Gremi i čovek koji je uradio više od 830 snimajućih sešna. Njegova lista je priznata i jaka i čast je što smo uspeli da se nađemo na njoj.

* Koliko vam znači ovo priznanje?

– Nikada se dosad nije desilo da neko ko poslednjih 20 i kusur godina stvara i radi u Srbiji uspe da se plasira na američku top–listu. Zaista ne znam za takav slučaj, ne zato što želim da sebi dižem cenu, nego što ne postoji niko ko je isključivo živeo ovde i najviše radio na ovim prostorima a da je uspeo da bude prepoznat od svetske kritike i našao se na listi koja ukuljučuje najbolje džez muzičare iz celog sveta. U Americi i zapadnim zemljama mnogo više vode računa o svojim talentovanim muzičarima i potencijalnim talentima koji mogu da ostave neki trag na svetskoj sceni.

Praktično, ovo je rezultat našeg zajedničkog truda i rada, a naravno da je jedan od razloga to što smo album objavili za izdavačku kuću “Mun džun rekords” iz Njujorka, zahvaljujući kojoj smo dobili svojih pet minuta da nas neko posluša. Ali, to ne znači ništa ako sviranje i muzika na tom albumu nisu dobri. Na kraju je naša muzika pobedila i uspeli smo da se probijemo na listu najpoznatijih, na kojoj je vrlo malo onih koji na muzičkoj sceni nisu prisutni već nekoliko decenija.

* Kakvi su vam planovi za 2018?

– Sada smo u procesu produkcije novog albuma “Vasil Hadžimanov benda” koji planiramo da objavimo na proleće, opet za kompaniju “Mun džun rekords”. Prezadovoljan sam onim što smo snimili. Sa Dušanom Jevtovićem planiram sesiju u Barseloni, sa Bojanom Zulfikarpašićem sam objavio disk “Koncert na Kolarcu”, a maksimalni fokus će mi biti na projektu sa Matijom Dedićem, gde bismo nas dvojica sa dva klavira i specijalnim gošćama Gabi Novak i Biserom Veletanlić eventualno napravili niz koncerata širom bivše Jugoslavije.

Izvor: Večernje novosti