Почетна Друштво Heroj Srđan Aleksić umro je “vršeći svoju ljudsku dužnost”

Heroj Srđan Aleksić umro je “vršeći svoju ljudsku dužnost”

by pera

Dana 21. januara 1993. godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak koji je radio u Aleksićevoj radnji, počelo je maltretiranje. Tada je i Srđan prišao. Jedan od vojnika je udario Srđana koji je pao na pod, nakon čega je mučki udaran, a od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđan Aleksić je imao 26 godina kada je ubijen. Njegov otac je u čitulji napisao: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“ Jedan od napadača na Srđana je poginuo tokom rata, dok su ostali osuđeni na 28 meseci zatvora. Alen Glavović danas živi u Švedskoj, oženjen je i ima dvoje dece. Svake godine posećuje Trebinje, grob Srđana i njegovog oca.

Mladog Trebinjca otac, košarkaški trener, je vaspitavao u skladu sa porodičnom tracijom, da “u svakom čovjeku vidi samo čovjeka, da ga razlikuje samo po poštenju, po dobroti, po znanju.” Majka mu je rano umrla, a brat poginuo u udesu motornim zmajem, iznad Petrovog polja, u blizini Trebinja.

Srđan se amaterski bavio glumom za šta je dobio i više nagrada, a nastavio je glumiti i u toku rata u Bosni i Hercegovini, u predstavi „San ratne noći“. Takođe je bio pionirska plivačka nada tadašnje Jugoslavije. Bio je juniorski rekorder u plivanju.

U ratu je bio pripadnik Vojske Republike Srpske koju je napustio tako da je vratio oružje pred zgradom opštine u Trebinju, zgrožen onim što je video.

Za svoje herojstvo posthumno je odlikovan i u Republici Srpskoj i u Srbiji: 2012. odlikovao ga je tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić zlatnom medaljom „Miloš Obilić“ za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva, a 2013. godine Milorad Dodik “Ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima“.

Ordenom za humanost i ljudskost, koji dodeljuje Evropski pokret u Bosni i Hercegovini, posthumno je odlikovan 2014. godine.

Srđan Aleksić postao je sinonim za istinskog heroja širom prostora nekadašnje Jugoslavije, te tako njegovo ime nosi jedna ulica na Novom Beogradu i prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. U Pančevu je 2010. postavljena spomen-ploča, a prolaz u centru grada dobio je njegovo ime.

I 15 godina nakon njegove smrti ulica Velikih drveta u Sarajevu je dobila ime po njemu, a u obrazloženju je navedeno: “Bez ljudi kao što je Srđan Aleksić i njihovih herojskih dela, čovek bi izgubio nadu u ljudskost a bez nje naš život ne bi imao smisla.”

Trebinjsko pozorište „Slovo“, čiji je Aleksić bio član za života, izvelo je 28. decembra 2008. predstavu „Epilog“ u njegovo sećanje. Dana 25. februara 2013. premijerno je izveden igrani film posvećen Srđanu Aleksiću pod nazivom Krugovi.

IZVOR:OPANAK