Почетна Политика Čupić: Kad ova vlast ode Pink će biti njen najžešći kritičar

Čupić: Kad ova vlast ode Pink će biti njen najžešći kritičar

by pera

Čupić se u jutarnjem programu TV N1 osvrnuo na jučerašnji protest opozicionih stranaka ispred RTS-a, ocenivši da je taj potez bio izazvan jer se “ponavljaju devedesete godine i onaj ko je na vlasti drži javni servis”.

“(Na javnom servisu) ne sme niko da bude zapostavljen – i vlast i opozicija treba da se nalaze u istom položaju kad su u pitanju izbori. Ako vlast u svojem periodu dok funkcioniše, opoziciju dovodi u poziciju da nema nikakve šanse da bilo šta kaže, naročito kritiku, u tom slučaju to je jedna opasna vlast i teška zloupotreba”, ocenio je profesor Čupić.

Stoga, kako predlaže, treba temeljno izmeniti način na koji se nadzire rad javnog servisa. Smatra da članove regulatornih tela ne treba da bira Skupština, već profesionalna udruženja, kao i da treba birati ljude od integriteta, koji imaju moralnu kulturu i moralno vaspitanje.

Čupić ističe da je problem i to što su pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom “teško zloupotrebljene”, a trebalo bi da rade u službi javnog interesa.

Tako neki mediji vrše hajku i linčeve protiv opozicije, ističe Čupić i podseća na svoj slučaj iz 2002. godine kada je RTV Pink vodila kampanju protiv njega, jer je ukazivao da je zgrada te televizije podignuta bez odgovarajućih dozvola.

“Tada, sem pojedinaca, jednog dela intelektualne zajednice, jednog dela akademske zajednice i građana, nisam imao nikakvu podršku. To je bila demokratska vlast za koju sam se žestoko borio devedesetih, nadao sam se da će doneti vrednosti, vladavinu prava. Nisam napao Pink televiziju, govorio sam o zgradi”, naveo je Čupić.

“Prvi put sam, posle toliko godina, sad čuo da je jedan političar – Đilas – rekao: ‘Tada nismo zaštitili Čupića, sad nam se to dešava’. To su sve strašni propusti. Sve što je demokratska vlast zaštitila kao propust, sad se koristi na opasniji i drastičniji način”, dodao je on.

Smatra i da vlasniku TV Pink odgovara svaka vlast, i da će kada SNS ode sa vlasti, ta televizija biti njen najžešći kritičar.

Srbija nema nezavisne institucije

Profesor FPN-a podseća i da je zbog medijskih napada u poslednjih 16 godina stalno na suđenjima, te da je jedan banalan proces protiv tabloida Kurir vodio čak tri godine, iako je imao dokaze, a druga strana nije priložila nijedan.

Kaže da nema drugog načina da se bori protiv laži, osim da ode na sud, te da svojim činjenjem pokušava da upristoji institucije.

Čupić je ocenio i da Srbija trenutno nema nezavisne institucije, te da kada i neko počne da radi svoj posao, on bude smenjen.

“Bio sam četiri godine u Agenciji za borbu protiv korupcije, žestoke sam imao tada bitke kada je u pitanju tadašnja vlast koju sam ja kao simpatizer podržavao. Imao sam probleme, ali smo ipak nešto uradili – poslanici su morali da razdvoje funkcije, kao i trojica u Srbiji, npr. Dragan Marković Palma. Ja ne znam ko je sad predsednik tog tela”, naveo je gost Novog dana.

Čupić ocenjuje i da se režim koristi svim sredstvima kako bi se održao na vlasti, te da opoziciju više ne zove izdajnicima, nego lopovima, što su, kako kaže, neodgovorne reči.

“Ako su lopovi, zašto nisu procesuirani? Zašto nisu u zatvoru? (Predsednik) ne sme od Evrope da kaže ‘izdajnici’, a kako se to lopovi šetaju ulicama (…) Možete da kažete da neke stvari koje su radili nisu u redu, ali da imate dovoljno argumenata. Za lopovluk je predsednik odgovoran da ih sve prijavi”, naveo je profesor.

Tramp u Americi ne može da radi šta hoće

Upozorava i da je u Srbiji faktički izgubljena podela vlasti, i da je sve u rukama jednog čoveka.

“Premijerka, svaki njen izlazak na javnu scenu je ‘tako je rekao predsednik’. Čekajte, pa ona ima realnu, pravu vlast, ali ovde se pokazuje da je to simbilička vlast, a da se realna nalazi u rukama predsednika države”, rekao je gost Novog dana.

Podsetio je i na primer Sjedinjenih Država gde predsednik Donald Tramp ne može da radi “šta hoće”, i gde i lokalni sudija uspeva da zaustavi sprovođenje predsednikovih uredbi.

Čupić smatra i da zakonom treba regulisati da predsednik ne može da se služi strankom posle izbora na funkciju.

“Prethodnik (Tomislav Nikolić) je to uradio, pa smo videli kako je završio. To je greška bila DS-a, istu tu grešku koriste. Vidite šta znači u političkom životu kada napravite propust”, ponovio je gost Novog dana.

Smatra i da su prepirke opozicije neukusne u ovom periodu, i da u ovom trenutku stranke koje nisu na vlasti treba da budu solidarne, jer su u istom problemu.

Izvor:N1