Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Milinković: “Rijaliti programi su naša stvarnost”

Milinković: “Rijaliti programi su naša stvarnost”

by pera

“Ovo je, zapravo, film o čoveku koga je obuzeo lažni ‘bog rejtinga’ i koga je povela lažna slika novca i moći. Sada su rijaliti naša stvarnost, pa je najzanimljivije praviti neku priču koja je večna. U ovom trenutku je to najgledanije,“ objašnjava reditelj.

On ističe da je sam naziv naziv “rijaliti“ program besmislica, oksimoron, jer “rijaliti“ znači realnost, a “show“ pretpostavlja suprotno.

“Mene je zanimalo kako to bi to izgledalo kada bi se to obrnulo, kada bi taj show počeo da se meša u realnost. Kako se to tim ljudima može obiti o glavu, kada im život postane ono što oni prave drugima.“

To se upravo dešava njegovom glavnom junaku, Nikoli, beskrupuloznom voditelju i kreatoru rijaliti programa, kojeg odlično tumači glumac Gordan Kičić. Njegove zlobne i otrovne reči magnetski privlače gledalište i rejtinge dižu do nebesa.

Međutim, Nikolin život počinje da se menja u trenutku kada smišlja način kako da od mlade devojke, na zahtev njene ambiciozne majke, naprave zvezdu. Smeštaju joj skrivenu kameru koja se otima kontroli i on počinje da se pita: da li je ceo njegov život jedan veliki rijaliti? I šta je u svemu tome stvarno, a šta je samo izmišljotina koja donosi rejtinge?

Scenario za ovaj film, reditelj poznatih ostvarenja “Mrtav ladan”, “Čitulja za Eskobara” i “Zduhač znači avantura”, pisao je nekoliko godina, pošto je stalno morao da ga modifikuje.

“To je bilo najteže. Hteo sam da ne možete da upalite televizor i vidite isto što i u filmu. Baš me je to i mučilo. Šta god mi je padalo na pamet, u nekom trenutku bih to video na televiziji,“ navodi Milinković.

Popularni tragač u kvizu “Potera”, koji se emituje na RTS-u, tvrdi da Srbija čak zaostaje za drugim zemljama kada je reč o rijaliti programima.

“Mi smo u sredini svetskih dešavanja. Kada pogledate američku televiziju ili britansku, videćete da su ovi naši ‘čika Jova Zmaj’. Ono tamo je mnogo ozbiljnije i mnogo užasnije nego ovde. Mi nismo ni blizu toga.“

Nije optimista da će u budućnosti stanje da se promeni, ali je svom junaku, ipak, na kraju dao drugu šansu.

“Poenta filma je neka vrsta katarze. Još od antičkih vremena, imate tu vrstu katarze, gde se ljudi menjaju. Ako se glavni junak ne promeni, meni to nije zanimljivo da gledam,“ zaključuje Milinković.

 

Izvor: CULTURAMA