Почетна Интервју Kako god da je nebo, kada podignem glavu i pogledam nagore, ja se razvedrim

Kako god da je nebo, kada podignem glavu i pogledam nagore, ja se razvedrim

by pera

MADA će ovde biti reči i o padavinama, one se ne odnose na izbornu, već na vremensku prognozu. Zato smo ugostili Biljanu Vraneš, urednicu vremenske prognoze na RTS.

Meteorolog po obrazovanju, spojila je ljubav prema vremenskim fenomenima sa radom na televiziji.

* Šta je to magično u meteorologiji?

– Magično je sve. Još od samog pogleda u nebo. Kako god da je nebo, kada podignem glavu i pogledam nagore, ja se razvedrim. Nestanu sve one teskobe koje osećate tokom svakodnevnih obaveza.

* Česte su klimatske promene, od proleća u januaru, do februarskog ledenog doba.

– Izuzetno topao januar nas je gotovo razmazio, mislili smo da je zimi došao kraj. Ali krajem februara stigla nas je sibirska zima.

* Koliko su vremenske prognoze danas precizne?

– Pre 30 godina, otkako se bavim ovim poslom, procene su bile sa preciznošću prognoze za tri dana, a sada se taj period produžio na sedam, pa i do deset dana. Međutim, neki procesi u atmosferi postaju sve intenzivniji i na neki novi način izmiču prognostičarima i pred njih postavljaju nove izazove. Oluje i vetrovi su sve jači, a suše sve više prete.

* Legendarni Kamenko Katić kaže da ste mu prava naslednica i da vama najviše veruje.

– Veliko poštovanje imam za tog čoveka. On je postavio temelje izveštavanja o vremenu na najbolji mogući način, u uslovima koji su bili tehnički višestruko skromniji nego danas. Njegovi izveštaji su bili sveobuhvatni, a prognoza mu se odnosila za celu bivšu Jugoslaviju.

* I vaš suprug Boris, kao pilot, vezan je za oblake. Ko kod kuće “vedri” a ko “oblači”?

– Suprug mi je glavni i čvrst oslonac i zaštitnik. A kod kuće se trudimo da svi vedrimo.

* Koje vam je godišnje doba najomiljenije?

– Godinama sam volela proleća, i ono je i danas moj favorit. Ali nekako prepoznajem lepotu i u prelepim bojama jeseni. Kada sam u Beogradu ne volim one najtoplije tropske dane. Međutim, kada sam na obali mora, uživam u letu.

* Izgleda da je i zima vaš favorit?

– Bila sam sa mužem i sinovima Markom i Dušanom na Staroj planini. Ta planina je nešto što ću istraživati narednih sezona.

* Kako nas vreme danas očekuje? Hoće li biti padavina? Naravno, meteoroloških?

– Ponegde su moguće mestimično slabe padavine.

Izvor: Večernje novosti