Почетна КУЛТУРНА ПОЛИТИКА Goran Marković: Niko se više ne zgražava nad gomilama izmišljotina

Goran Marković: Niko se više ne zgražava nad gomilama izmišljotina

by pera

 Mora da postoji nešto samodestruktivno u nama samima, kaže za “POP & Kulturu” proslavljeni reditelj Goran Marković pred premijeru digitalno restaurirane verzije svog debitantskog filma “Specijalno vaspitanje” koja će biti održana u sredu, 21. marta (20 sati) u Jugoslovenskoj kinoteci.

Reč je o ostvarenju koje je odavno steklo status kultnog, a te 1977. bio je prvi film danas slavnog reditelja i film u kojem je svoj glumački život u svetu sedme umetnosti započeo Branislav Lečić.

Ova umetnički snažna, potresna, pomalo duhovitošću prožeta filmska priča o štićenicima u popravnom domu, okupila je glumačku elitu – Bekima Fehmiua, Slavka Štimca, Aleksandra Berčeka, Ljubišu Samardžića, Miću Tomića, Radeta Markovića, Slobodana Aligrudića i druge.

Upitan s kojim osećanjem ide u susret prikazivanju svog filmskog prvenca u novom ruhu, Goran Marković kaže:

– Iskreno, nisam srećan što postajem deo istorije, makar kulturne. Još uvek imam osećaj, ili iluziju, da mogu još nešto da kažem. Ne vidim sebe kao deo nekog prošlog vremena. Imam velike planove i nekakav suludi osećaj da glavno tek predstoji. Ali ”Specijalno vaspitanje” volim kao što otac voli prvorođenče. Videćemo da li još uvek ima snagu i smisao kao u vreme u kojem je taj film nastao.

“Specijalno vaspitanje” je film s kojim ste debitovali, prikazan je u preko 50 zemalja, ovenčan je brojnim nagradama i danas slovi za kultno delo. Vaša sećanja na vreme kada ste ga radili, na proces rada…?

– To je film moje generacije, u njemu su debitovali, pored mene, još mnogi značajni umetnici. Glumci, scenograf, kostimograf, kompozitor… U taj film je utkano jako mnogo energije kakvu poseduju samo mladi ljudi željni da svetu pokažu ko su oni zapravo. Moram da kažem da taj film ne smatram svojim nego našim, bez ikakve koketerije. Nisam više siguran ko je tu šta dodao, izmislio, kreirao. Bio je to jedan lep, ljudski posao koji nas je sve oplemenio. Čak i oni stariji, tu mislim na Bekima i Smokija, ponašali su se krajnje požrtvovano i glumili besplatno. To se više nikada nije ponovilo.

Interesantni momenti su reči činovnika koji vam je dao dozvolu, odnosno omogućio vam da snimate u domu “Vasa Stajić”…

– Da, taj čovek, koga sam shvatao kao adminstrativnu prepreku, otvorio mi je oči. Rekao mi je: ”Mi, socijalni radnici, u suštini radimo jedan besmisleni posao. Od trenutka kada je između jednog deteta i društva uspostavljen odnos progonjenog i progonitelja, stvar je završena – izgubljena.” Kada sam saslušao te reči, shvatio sam svu dramatiku “Specijalnog vaspitanja”.

Gde su danas Pera Trta (u tumačenju Slavka Štimca), maloletni delinkvent iz provincije koji dolazi u beogradski popravni dom na prevaspitavanja, vaspitač Žarko (Bekim Fehmiu) koji (ni)je uspeo sa svojim novim metodama, štićenik doma ćutljivi Ljupče (Aleksandar Berček), Fikret Hadžibabić uloga s kojom je krupnim korakom u glumačku karijeru na ekranu koraknuo Branislav Lečić…? Ili, kada biste snimali nastavak…?

– Nikad ne bih snimio nastavak bilo koje moje priče. Čim ispričam jedan film, ja ga zaboravim. Idem dalje, u nove teme, nove žanrove, u neispitano. Primetili ste da nikada nisam ponovio bilo šta od onoga što radim u stilskom ili žanrovskom pogledu. Ja sam, prosto, takav.

A gde je srpska kinematografija danas?

– Srpska kinematografija je gurnuta u stranu jer ne doprinosi veličanju ove užasne vlasti. Ona (ta vlast) smatra je nužnim zlom i nastoji da je učini nevidljivom. Ipak, stalno se pojavljuju novi, mladi ljudi, spremni da uprkos tome svetu pokažu ko su i šta misle.

Nameće se i pitanje gde smo kao društvo?

– Mi smo u fašističkoj diktaturi na čijem čelu je čovek koji nas teroriše. Tačka.

FOTO: DEJAN BRIZA / RAS SRBIJA

Goran Marković

U jednom od naših ranijih intervjua, pre oko godinu i po dana, rekli ste da je jedan od velikih problema to što je moral potpuno nevažan i degradiran odnosno da je nemoral postao pravilo. Šta danas kažete?

– Rekao bih da smo otišli još dalje. Ova vlast, zasnovana na stalnom laganju i falsifikovanju, navikla nas je da je laganje legitimno, normalno stanje svesti. Niko se više ne zgražava nad gomilama izmišljotina kojima nas Vučić preko svojih mizernih medija zasipa. Kada vidim čoveka koji čita jednu od tih bljutavih novina, ne zato da bi se prehranio i dobio od gazde milostinju, već to čini svojevoljno, jasno mi je da je s njim gotovo. On je postao najobičniji zombi kome nema spasa.

Pre par godina napisali ste “kada padne, njegovo ‘ja’ vredeće najmanje od svih ‘ja’. Pretvoriće se u ‘on’, simbol za sve nedaće i opštu nesreću”. Kako iz današnje perspektive gledate na te svoje reči?

– Isuviše se čeka taj trenutak. Nismo zaslužili ovoliku patnju i ovakvo poniženje. Kako se ono kaže: ”Da smo se na Boga bacali…” Ponekad razmišljam o tome kako smo sve sami sebi uradili. Sve te teorije zavere, o mržnji drugih prema nama, ne čine mi se realnim. Mora da postoji nešto samodestruktivno u nama samima. Negde sam pročitao da će nas za desetak godina biti milion manje. Da li je i to plan drugih: da nas nema? Neko sistematski radi na smanjenju nataliteta i bezglavom begu iz ove zemlje?

Vratimo se filmu. Na spisku 100 najboljih domaćih filmova Jugoslovenske kinoteke nalazi se čak sedam vaših naslova, među kojima “Specijalno vaspitanje”, “Nacionalna klasa”, “Variola vera”, “Tito i ja”… A ako kažemo vaš novi, odnosno budući film, to je…? Ili, ima li neka priča, tema koja je ostala vaš rediteljski neispunjeni san?

– Ima jedna tema kojom se bavim već 26 godina, od 1992. Još nisam odustao. Čini mi se da sam na ivici da je realizujem.

BLIC