Почетна Политика Rekonstrukcija – predaja KiM ili Vučićeva igra dve dame?

Rekonstrukcija – predaja KiM ili Vučićeva igra dve dame?

by pera

Kao i sve Vučićeve manipulativne smicalice priča o neophodnoj rekonstrukciji srpske Vlade pojavila se iznenada i u vreme kada se odvijaju bitna politička dešavanja oko Kosova. Ta, već ustaljena, matrica koju je poznati antiglobalista Noam Čomski definisao kao strategiju „preusmeravanja pažnje“, ovoga puta je „osvežena“ tihim, ali čini se teško pomirljivim, sukobom dve osobe iz istog tabora – Zorane Mihajlović i premijerke Ane Brnabić. Kada kažem iz istog tabora ne mislim ni na SNS, ni na Vladu, jer one su tu samo gosti, već na njihovu matičnu kuću poznatu kao „Ist-Vest-Bridž“ (East-West-Bridge) nosioca interesa i uticaja Trilateralne komisije u Srbiji i na Balkanu.

Za one koji ne znaju, prvo, valja istaći da Vučić od dolaska na vlast nikada nije bio samostalan u konstituisanju svojih vlada i da je oduvek otprilike polovina ministarskih mesta odabrana ili bar odobrena od strane određenih lobističkih grupa. Na te ministre Vučić može imati samo savetodavni uticaj, ali da bi ih promenio, neophodno je da dobije saglasnost same te grupe. Ukoliko je nema mora se snalaziti sa dodeljenom mu osobom. To Vam je tajna zašto Zorana Mihajlović obitava u svakoj Vučićevoj vladi, bez obzira što je stalno izvor nestabilnosti, potuljenog medijskog osporavanja Vučićevog autoriteta, otvorene rusofobije itd.

U Vučićevim vladama tajanstvenom „Ist-Vest-Bridžu“ konstantno pripadaju dva ministarska i nekoliko sekretarskih, pomoćničkih i drugih uticajnih mesta. Zašto je to tako već sam pisao u nekoliko navrata(1) pa ću ovde samo reći da se evidentno radi o trgovini novcem i uticajem, jer u „Ist-Vest-Bridžu“ ne stoluju filozovi i pesnici već biznismeni i materijalno praktični ljudi, čije se firme, direktno ili indirektno, uglavnom bave poslovima sa državom. I sa Zapadom. (Kome ovo nije jasno neka pogleda imovinsku kartu premijerke Brnabić).

EWB core team and friends with Trilateral Commission leaders, working breakfast — with Dejan Novakovic, Miroslav Veskovic, Djordje Vučinić, Violeta Jovanovic, Nenad Lujic, Vladimír Dlouhý, Miodrag Kostic, Marko Voljc, Tahir Hasanovic, Igor Kostic, Ana Brnabic, Borislav Miljanovic, Dusko Suvajac and Toplica Spasojevic at SQUARE NINE.

Kao kadar „Ist-Vest-Bridža“ Ana Brnabić je u vladu ušla kao zamena za Kori Udovički, koja je sa svojom najmlađom sestrom Lidijom takođe članica ove organizacije. Dok je bila samo ministar to nije previše smetalo egocentričnoj Zorani, ali njen dolazak na mesto premijera postao je stalan izvor Zoraninog nezadovoljstva. Bio je to lukav Vučićev potez, i prva njegova strateška pobeda u višegodišnjem šutiranju sa Zoranom ispod stola (to što joj je umesto Energetike, na pritisak Rusije, dodelio ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu niti je njegova pobeda, niti je Zoranin poraz). Ponudivši Ani mesto premijera, odnosno stvarnim šefovima „Ist-Vest-Bridža“ više od onoga na šta se obavezao, pored ostalog, Vučić je kod njih sigurno stekao jaku kartu koju će protiv Zorane odigrati u datom trenutku. Jer, to da oni nisu baš u dobrim odnosima, odnosno da bi joj Vučić rado video leđa, nije nikakva tajna. A trenutak se, izgleda, primakao.

Da se stvari razvijaju u tom smeru govore i glasine da bi u vladi moralo da se nađe mesto i za Sinišu Malog, takođe pulena „Ist-Vest-Bridža“, kome u leđa duvaju mnogi vetrovi. A iz tog tabora je i Goran Vesić, koji takođe sebe prepoznaje kao bogom danog ministra. Njihov dolazak, ili barem jednog od njih, pogotovo dolazak Malog na mesto ministra Vujovića, mogao bi da privoli stvarne šefove da neko vreme zaborave na nezamenljivost Zorane Mihajlović.

Budući da se Zorani Mihajlović može prigovoriti mnogo toga, ali sigurno ne manjak političkog instikta i odanosti zapadnim interesima, ne čudi da se ona već par meseci nalazi u kontra-ofanzivi, pri čemu se služi već oprobanim metodama – dvosmislenim izjavama tabloidnim medijima o Vučićevim odlukama, javnim kritikama rada pojedinih ministara, iznošenjem prljavog veša iz vladine vešernice itd., a obilazi i svoje zapadne mentore na višim instancama od „Ist-Vest-Bridža“. Sve u svemu, bori se.

Da joj stvari ne idu najbolje i da počinje da gubi žvce pokazala je njena krajnje neprimerena reakcija na godišnjoj konferenciji i predstavljanju izveštaja “Duing biznis 2018: Jačanje konkurentnosti”, gde je tokom izlaganja Ane Brnabić kolačila oči i pravila čudne grimase, koje su zaprepastile uglednije goste. Ni Ana u tom incidentu nije nevinašce jer je, namerno ili slučajno, u svom izlaganju zaboravila da pomene Zoranine zasluge za stvaranje tog dokumenta (i lične i ministarske), već je sve pripisala NALED-u.

Sve u svemu premijerka Brnabić, koja očigledno ne pada na Zoranine podgojene ženske čari, prvo se izvinila što je propustila da pomene „sve zaslužne“ za dokument, a zatim je naglasila kako će od Vučića tražiti da se sa rekonstrukcijom što pre završi i da se uklone oni koji zbog sujete i samopromocije, kako se izrazila, onemogućavaju da Vlada radi timski.(3) Ovo je toliko jasno da Zoranina slika nije potrebna. No, činjenica je i to da su Zoranu stavljali van vlade prilikom svake rekonstrukcije, pa evo je još uvek orne da Rusima podmeće klipove u točkove kada god joj se pruži prilika. A takvih se Zapad nerado odriče u ovim vremenima kada se Putin nasmešio Englezima sa „Forin ofisa“.

U svakom slučaju, rekonstrukcija vlade je jedan od uspostavljenih mehanizama Vučićeve apsolutističke vladavine. Ono što pada u oči je da se ona do sada odvijala na polovini mandata, a da se ovoga puta o njoj govori posle samo devet meseci rada nove vlade. Da li je tome razlog neophodna dimna zavesa radi dalje predaje Kosmeta, ili Vučić samo koristi priliku da se reši jedine osobe u vladi i stranci koja povremeno dovodi u pitanje njegov autoritet “nepogrešivosti” nije previše važno.

Vučić je na potezu. Ali, i „Ist-Vest-Bridž“. Mi, ionako, uvek samo gledamo …

Dragan Milašinović

ceopom-istina.rs/ Izvor: Analitički forum