Почетна Политика ВЕЋИНА НАРОДА ВИШЕ НЕ ЖЕЛИ ЕУ: За улазак би на референдуму гласало само 49,5%

ВЕЋИНА НАРОДА ВИШЕ НЕ ЖЕЛИ ЕУ: За улазак би на референдуму гласало само 49,5%

by pera

ВИШЕ од половине грађана у начелу подржава чланство у ЕУ, али би улазак Србије у ЕУ конкретно, на референдуму, подржало мање од половине грађана – 49,5 одсто, резултат је истраживања јавног мњења које су спровели Институт за европске послове и истраживачка кућа „Нинамедија“.

Истраживање је показало да чланство у ЕУ више подржавају старији него млађи грађани, више жене него мушкарци и више становници Београда и Војводине него уже Србије.

Према овом истраживању, 62 одсто грађана сматра да Србија има користи од сарадње са ЕУ, а то уверење најраспрострањеније је међу најмлађим грађанима. У исто време подршка чланству у ЕУ најслабија је међу најмлађим грађанима – тек нешто више од половине, а најјача међу најстаријима – две трећине.

Кад је реч о државама чланицама ЕУ, грађани сматрају да су Србији највећи пријатељи у ЕУ Немачка, Грчка, Шпанија и Аустрија, а највећи непријатељи Хрватска, Велика Британија, опет Немачка и затим Француска. Најбоље односе, што се тиче суседних држава, према истраживању, Србија има са БиХ и Мађарском, а најлошије са Хрватском и Албанијом. Црна Гора је на трећем месту и међу државама са којима Србја има најбоље односе и међу онима са којима има најлошије односе.

Извор: Новости