Почетна Политика РОСУ ПРЕБИЈАЛИ СРБЕ – Шиптари бране мини-централу Вучићевог кума!

РОСУ ПРЕБИЈАЛИ СРБЕ – Шиптари бране мини-централу Вучићевог кума!

by pera

Инциденти на Косову и Метохији због изградње мини-хидроелектране Николе Петровића, кума Александра Вучића.

Припадници РОСУ употребили су палице и сузавац против мештана општине Штрпце, који су покушали да зауставе багер за изградњу мини-хидроелектране  Николе Петровића, који је у јавности познат као кум председника Србије.

Након двомесечног протеста за одбрану река Шар-планине, када су мештани успели да издејствују склањање багера, данас је уз пратњу специјалних јединица поново почео да копа. За понедељак ујутру је заказан састанак представника косовске полиције, локалне самоуправе, инвеститора – приватника Албанца и мештана.

Протест у Штрпцу

Протест у Штрпцу
Међу власницима малих хидроелектрана су бројне јавне личности и то не само из пословних кругова, већ и из политике и спорта. Можда и најзанимљивије међу тим именима је оно Николе Петровића, кума председника Србије Александра Вучића, а иначе бившег директора Електромреже Србије и кадра Српске напредне странке.
Према подацима Биснодеа, пословне базе података, Петровић је власник компаније Еко Власина, која поседује две хидроелектране. Прва је „Проданча“ инсталисане снаге од 175 киловата а друга је Ђорђина снаге 320 киловата. Петровић је и директор фирме Ецо Енерго Гроуп (ЕЕГ), у којој има сувласнички удео од 41,75 одсто преко своје фирме Еко Власина. Према медијским извештајима, од 2013. до 2016. на основу прописаних фид-ин тарифа компанијама које су повезане са Петровићем исплаћено је више од 7,2 милиона евра.
У власништву ЕЕГ се налазе хидроелектране Тегошница инсталисане снаге 640 киловати, Ливађе 450 киловати, Горње Гаре 1.993 киловата, Горње Гаре 2.993 киловата, Доње Гаре 1.990 киловата, Доње Гаре 2.990 киловата и Доње Гаре 3.500 киловата. Партнер Петровићу у ЕЕГ-у је Драган Клисура, који је и сувласник мале хидроелектране „Јабуковик“ снаге 1.885 киловата. Петровић и у тој хидроелектрани има удео од 24,35 одсто.
Други партнер је Ненад Ковач, власник Техноманије и Роминга, који има 45 одсто власништва у ЕЕГ-у. Петровић, Ковач и Клисура често заједнички наступају у разним фирмама.
Glasnik Metohije