Почетна Актуелно SNS SAKUPLJA POTPISE DA SE ZAVETNICI REGISTRUJU KAO STRANKA!

SNS SAKUPLJA POTPISE DA SE ZAVETNICI REGISTRUJU KAO STRANKA!

by pera

Desničarska organizacija Zavetnici ovih dana bi trebalo da se registruje kao nova politička stranka u Srbiji. Sakupljanje 10 hiljada potrebnih potpisa za osnivanje Srpske stranke Zavetnici je u toku. Za to vreme društvene mreže bruje kako u osnivanju ove stranke, zapravo učestvuje vladajuća partija – Srpska napredna stranka.

Rusofili su, evroskeptici i protiv članstva Srbije u NATO. Zavetnici su sedam godina bili pokret, sada žele da postanu stranka.

“Želimo da pružimo ljudima alternativu – koji ne pronalaze sebe ni u vladajućoj strukturi, ali ni u Savezu za Srbiju kao opozicionom bloku”, kaže Milica Đurđević Stamenkovski, glasnogovornica Zavetnika.

Da bi postali stranka treba im 10 hiljada potpisa. Tvrde da su, za nekoliko dana, uspeli da prikupe skoro sedam hiljada. Na društvenim mrežama pojavljuju se informacije da im u tome pomaže vladajuća Srpska napredna stranka. Te da članovi SNS-a, koji su zaposleni u javnim službama u Staroj Pazovi, Žitištu, Beloj Crkvi, Pančevu, Rumi danima odlaze kod notara i upisuju se kao osnivači Srpske stranke Zavetnici.

N1: Vi nemate problem s tim da neko bude član SNS-a i Zavetnika?

Đurđević Stamenkoviski: Ne, ja nemam problem da neko bude član bilo koje stranke, nije reč o organizovanom skupljanju, prosto postoje ljudi koji na privatnoj liniji pripadaju nekim drugim strankama, a odazvali su se svojim komšijama koji vode odbor Zavetnika i pomogli da se taj proces privede kraju.

Na prikupljanje potpisa Zavetnici pozivaju i na svom Fejsbuku, gde navode da zainteresovani Beograđani mogu doći na Trg Nikole Paića broj 7. Međutim, na toj adresi umesto notara u navedeno vreme, bili su samo portiri zgrade u kojoj se nalaze Večernje novosti – dnevni list u vlasništvu države.

Notara nema, ali su nam u Večernjim novostima dali papirić sa brojem telefona, na koji možemo da kontaktiramo zavetnike.

Muški glas (Zavetnici): Imamo na drugoj lokaciji skupljanje i ja bih vam organizovao prevoz, ako ste tačni, pa ćemo Vas vratiti na istu lokaciju posle.

Koliko novca za notara da ponesem?

Zavetnici: To je sve dobra volja, ali to u suštini mi pokrivamo.

Overa potpisa kod notara je oko 500 dinara, tako da će Zavetnici overavanje 10 hiljada potpisa morati da plate više od 40 hiljada evra.

“Što znači da su to opet i logistički troškovi i materijalni troškovi, koji ne može mnogo samostalnih udruženja ili grupa građana, koji su već izlazili na izbore, sami to da urade. Tako da na taj način jedna stranka koja ima jaku infrastrukturu, koja ima značajne resurse kao što je kod nas Srpska napredna stranka, na taj način može da stvara svoje partije satelite, i da zloupotrebljava zakon, jer je to zloupotreba prava pre nego kršenje prava”, kaže Vujo Ilić (CRTA).

Na parlamentarnim izborima 2016. Zavetnici su bili daleko od prelaska cenzusa, sa osvojenih manje od jedan odsto glasova. Slična situacija ponovila se i na prestoničkim izborima, prošle godine, kada je za Zavetnike glasalo oko 5.000 Beograđana.

N1