UVOĐENjEM prve bazne stanice pete generacije mobilne mreže (5G) odškrinuta su vrata života kao iz naučne fantastike. Osim nezamislivo brzog prenosa podataka, koji će skoro pa izbrisati granicu između virtuelnog i realnog, u bliskoj budućnosti 5G će doneti novine u svakodnevnom životu, pa će odlazak na posao, kupovina, vožnja kroz grad… biti potpuno automatizovani. Kako tvrde stručnjaci, do sada smo u rukama držali mobilne telefone, a ubuduće će oni držati nas.

Iako iz sadašnjeg ugla izgleda kao daleka budućnost – da se gradom kreću vozila bez šofera, da stručnjak iz Beča operiše “na klik” pacijenta u Beogradu, kao i da frižider sam poručuje iz marketa namirnice, u svetu bi to, prema nekim procenama, moglo da zaživi za manje od pola decenije.

– Mnogo se očekuje od uvođenja 5G mreže, ne samo u smislu mobilnog prenosa podataka, već i zbog revolucije u drugim oblastima – kaže, za “Novosti”, prof. dr Aleksandar Nešković, šef Katedre za telekomunikacije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. – Razlika u odnosu na dosadašnje mreže je u tome što ona može da podrži hitne servise, alarme, intervencije… Od nje se očekuje da omogući široku primenu novih tehnologija kao što su autonomna vozila i Internet of everything (“internet svega”).

Na razvijanju električnih vozila koja se kreću bez volana i vozača već rade velike automobilske industrije, ali je primena još ograničena na mali, bogatiji deo stanovništva. Međutim, kako predviđaju stručnjaci, uskoro bi sve to moglo da bude pristupačno i prosečnim građanima.

– U bliskoj budućnosti će se preći na autonomna vozila, što bi moglo da smanji gužvu u gradu za čak 30 odsto – objašnjava profesor Nešković. – Vozila neće imati čak ni volan i moći će sama da se parkiraju. Recimo, auto će da vas odveze na posao, a potom da se sam vrati kući i odveze vašu decu u školu. Biće isprogramiran tako da zna rutu kojom se vi krećete. Intenzivno se radi na tome, i verujem da će ta vozila u bliskoj budućnosti moći će da se kupe za oko 15.000 evra.

Iako su u nekim oblastima već napravljene revolucionarne promene, nova generacija prenosa podataka omogućiće da se i operacije bez problema obavljaju na daljinu. Sem toga, sve više se ide ka konceptu pametnih gradova, koji će imati uvid u kretanje ljudi i omogućiti inteligentno upravljanje saobraćajem.

Frižideri će sami poručivati hranu

– Više neće biti potrebno da se pacijent transportuje u drugi grad ili državu, i tako rizikuje njegov život, već će instrumentima moći da se upravlja iz ordinacije i operacione sale na daljinu – objašnjava stručnjak za telekomunikacije. – S druge strane, konceptom pametnih gradova podići će se bezbednost građana na viši nivo, pa će softver upravljati i semaforima.

Koncept pametnih kuća i kućnih uređaja, kako objašnjava profesor Nešković, odavno je postavljen, ali u budućnosti, kada on u potpunosti zaživi, umesto majstora, biće nam potreban programer za popravku kućnih aparata:

– Bila je davno jedna serija, sitkom, u kojoj glavni lik ulazi u kuću i kaže: “Prozori, zatvorite se, roletne, spustite se”, i tako redom. Na kraju, kad je uvideo da sve funkcioniše, kaže: “Kako je ovo moguće, neka me vrag odnese.” I, vrag ga je odneo… Uključivanje bojlera ili grejanja na daljinu već je moguće, ali će, primera radi, uskoro frižider sam moći da prepoznaje koje mu namirnice nedostaju i upozori šta treba da se kupi, ili će čak i sam moći da poruči, direktno iz prodavnice.

Ministar Ljajić je u Beogradu nedavno pustio u rad prvu 5G baznu stanicu u Srbiji

PRVA BAZNA STANICA U SRBIJI

JEDAN od tri domaća mobilna operatera nedavno je u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu pustio u rad prvu 5G baznu stanicu u Srbiji, koju će moći da koriste domaće i strane kompanije i studenti tehničkih fakulteta. Kako je rečeno, ova mreža će imati najveću primenu u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrenoj i automobilskoj industriji. Peta generacija će doneti gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

OPASNOST OD HAKERA

KADA je reč o uticaju zračenja sa baznih stanica, još ne postoje podaci da li će zračenje biti jače. Ipak, IT stručnjaci navode da se, s obzirom na ograničenje snage, smanjuje štetnost, pa pošto je protok brži, kraće je vreme zračenja.

Međutim, veća opasnost postoji po pitanju bezbednosti, jer softer upravlja na hiljadama kodova i tu ne sme da bude greške.

– Postoji opasnost od upada hakera, koji bi mogli da kidnapuju vozilo ili da ga zaključaju pa da vam traže novac. Isto tako, vaš život u autu ne kontrolišete vi kao vozač, pa tehnički sve mora da bude pouzdano – objašnjava profesor ETF Aleksandar Nešković.