Почетна Актуелно IRENA ŽIVKOVIĆ – Zdravlje naših potomaka je iznad svih naših podela, simpatija ili antipatija!

IRENA ŽIVKOVIĆ – Zdravlje naših potomaka je iznad svih naših podela, simpatija ili antipatija!

by pera
Održan je protest u Boru zbog zagađenja vazduha sumpor-diosksidom iz pogona topionice kompanije “Ziđin Bor Koper”. Kakva poruka je poslata protestom?
U Boru je desetog jula održan građanski protest protiv zagađenja. Lično sam zadovoljna odzivom sugrađana jer je Bor specifičan za takve stvari, a i ekonomski naspram ekološkog momenta određuje i mogućnost slobodnog izražavanja nezadovoljstva. Ovaj protest je imao za cilj da pokaže da ima onih koji su spremni da se bore za svoja osnovna ljudska prava i taj cilj je postignut.
Da li je došlo do nekog konkretnog pomaka u rešavanju problema?
Na protestu, kao i na peticijama građana koje predajemo ekološkoj inspekciji, ponovljena su pitanja: 1) Koliko je puta, po službenoj dužnosti, inspekcija obišla kompaniju ZiJin Copper? 2) Koliko je izveštaja sačinila i koliko je mera izrekla? 3) Da li je dobijen odgovor na koji način i u kojoj vremenskoj distanci će ovaj problem biti rešen? Mislim da ova pitanja predstavljaju samo apel institucijama da rade svoj posao, za koji ih između ostalog i plaćaju upravo oni koji pitaju.
Kako komentarišete da je u Skupštini grada Bora konstituisana radna grupa za rešavanje otvorenih pitanja sa kompanijama “Serbia Zijin Bor Copper” i “Zijin Rakita”, ali da u toj radnoj grupi nema nikog od organizatora protesta?
Protest je i održan upravo iz razloga što nadležne institucije ne odgovaraju na pritužbe građana. Konkretnog pomaka nije bilo.Tu naravno ne ubrajam radnu grupu koju je formirala gradska vlast, jer tu radnu grupu čine politički podobni, a ne stručni ljudi. Takođe mislim da ni organizatorima protesta nije mesto u radnoj grupi za rešavanje problema zagađenja, zato što mi u Boru imamo inženjere, stručnjake iz sfere ekologije, imamo lekare, imamo Institut za bakar, imamo Tehnički fakultet. Gradonačelnik Bora samo prati već oproban recept.
Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić optužio vas je za politizaciju protestu u Boru i da skup u stvari organizuje opozicija. Ima li to veze sa realnošću?
Narodu u Srbiji je za bilo šta dovoljno reći da je politizovano i oni će se u većini povući. Tome prethode godine razočarenja koja je ovaj narod doživio. Nadam se da će doći vreme kada će među političarima biti više časnih nego nečasnih ljudi jer smatram da je to jedini način da počnemo da gledamo drugačije na stvari i počnemo da konkretno rešavamo probleme u Srbiji. Mene, više od te “politizacije” protesta, zanima zašto je Grafonačelnik spreman da razgovara i razume predstavnike kompanije ZiJin Copper, a nije spreman na razgovor sa građanima koji na ulici samo traže da institucije rade i da se poštuju zakoni RS.
Kakvi su vaši sledeći potezi oko borbe za čist vazduh u Boru? Da li će biti još protesta ili kako sta najavili na Fejsbuk profilu „blokiraćemo vam pristup profitu“ , da li to znači da se spremaju i blokade Ziđina?
Na mom ličnom FB profilu većinom iskazujem moje lične stavove i mišljenja, ali ovog puta sam samo prenela ono što sam čula od građana okupljenih na protestu. Borani žele da se poštuje zakon. Žele da imaju pravo na zdravlje. Žele da institucije rade u korist građana. Žele da ih neko udostoji odgovora na pitanja. I žele da sve to dobiju legalnim i pravnim putem.
Koja je vasa poruka građanima Bora koji se nisu odazvali na protest?
Ali, ako pravni put ne postoji i ako Srbija nije pravna država, Borani su spremni da naprave svoj put. Kada govorimo o građanima koji nisu učestvovali u ovom protestu, moramo navesti više razloga. Prvi je svakako strah od gubitka posla, kod onih koji rade u ovoj kompaniji, a tome sledi odsustvo vere da se nešto može time postići. Obe grupacije donekle razumem i ne osuđujem. Ali, postoje i oni koji su potpali pod uticaj kontrakampanje gde se ponovo vraćamo na politizaciju. Njima bih poručila da je zdravlje naših potomaka i nas nešto što bi trebalo da bude iznad svih naših podela, simpatija ili antipatija. U ovoj borbi možemo pobediti samo zajedno.
Ar Info