Почетна Актуелно VLADIKE TRAŽE VANREDNI SABOR Episkopi SPC protiv dodele ordena Vučiću

VLADIKE TRAŽE VANREDNI SABOR Episkopi SPC protiv dodele ordena Vučiću

by pera

Saborsku raspravu potrebuje i najnovija sinodska odluka da se prvi put u osmovekovnoj istoriji naše Crkve, dodeli orden Svetog Save prvog stepena jednom predsedniku Srbije. Ovim povodom ogroman broj vernika je počeo da šalje protesna pisma pa smatramo da o toj odluci treba da se saborski dogovorimo, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično narušen – kaže se u dopisu.

 

Foto: Direktno.rsFoto: Direktno.rs

Nezadovoljstvo među Episkopima Srpske pravoslavne Crkve zbog odluke Sinoda da na večerašnjoj proslavi 800 godina Autokefalnosti SPC u “Sava centru” ordenom Svetog Save prvog stepena odlikuje predsednik Srbije Aleksandra Vučića sve više raste. Iz izvora bliskog Sinodalcima saznajemo da odluka o dodeli priznanja Vučiću nije bila jednoglasna ni u Svetom Sinodu i da su pojedini Sinodalci upozoravali da će taj čin izazvati podele u episkopatu SPC, ali i među vernicima.

Međutim, Patrijarh Irinej je pod pritiskom Vladike bačkog Irineja i Mitropolita Porfirija ostao dosledan da se Vučiću dodeli orden zbog, kako saznajemo, finansijske podrške koju kao predsednik Republike daje SPC. Članovi Sinoda SPC nezadovoljni su zbog toga što veći broj Episkopa javno negoduje na ovu odluku Sinoda. Njihova simbolična osveta je očigledno bio nedolazak na Kosovo i Metohiju, gde su se u Pećkoj Patrijaršiji i Visokim Dečanima juče i danas sabrali srpski Arhijereji kako bi istakli neraskidivu vezu Srbije sa KiM i duhovnim sedištem SPC.

 

Mitropolit Amfilohije, Foto: Direktno.rsMitropolit Amfilohije, Foto: Direktno.rs

Upućeni u situaciju u Patrijaršiji srpskoj tvrde da se Patrijarh Irinej iako najavljen na Kosovu i Metohiji nije pojavio pod pritiskom dvojca koji vedri i oblači Patrijaršijom srpskom: Vladike bačkog Irineja Bulovića i Mitropolita zagrebačko ljubljanskog Porfirija Perića. Kako saznajemo, pored predsednika Vučića, orden Svetog Save će na večerašnjoj Akademiji u “Sava centru” dobiti i član predsedništva BiH Milorad Dodik. Zbog velike osude javnosti, Sinod je odlučio da dodela ordena Svetog Save Nikoli Selakoviću, Siniši Malom i još petorici članova Vlade Srbije ne bude javna, tako da njima večeras neće biti dodeljena odlikovanja, već će se to odraditi na nekoj manjoj ceremoniji. Čast da im orden Svetog Save bude uručen pred oko 5.000 gostiju i u direktnom TV prenosu na RTS večeras će imati samo Vučić i Dodik.

 

Pećka patrijaršija, Foto: Direktno.rsPećka patrijaršija, Foto: Direktno.rs

Veći broj Episkopa Svetog arhijerejskog Sabora neće se večeras pojaviti u beogradskom Sava Centru u znak protesta protiv odlikovanja predsednika Vučića upravo na mestu na kom je trebalo zvanično proslaviti veliki jubilej SPC, koji je protekao bez gostiju iz ostalih pomesnih pravoslavnih Crkava kojima je Sinod u martu mesecu ove godine otkazao prethodno upućen poziv da dođu u Srbiju i da svi zajedno proslave veliki jubilej – osam vekova Autokefalnosti SPC.

Još jedan od razloga zašto većina Arhijereja neće prisustvovati večerašnjoj Akademiji je i revolt zbog činjenice da je jedino Eparhija bačka imala tu čast da poziva goste koji će prisustvovati večerapnjoj proslavi.

 

PismoPismo

Direktno.rs je došao do pisma, koji su potpisale Vladike i u kojem traže hitno zasedanje Sabora SPC. U obraćanju Irineju se, između ostalog, kaže:

Vaša Svetosti, s obzirom na nagomilane goruće probleme u kojima se u ovoj jubilarnoj godini nalazi naša svetosavska Crkva, mi, dolepotpisani arhijereji, tražimo sazivanje sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora. Ovom prilikom navodimo samo neke od problema:

1. Odluka Svetog Arhijerejskog sinoda da na krajnje skroman način obeleži jubilej autokefalnosti naše Crkve ostavila je tužan utisak na sve jer nije ispunila očekivanja jerarhije i našeg vernog naroda, a žalostan utisak je ostavilo i odustajanje od proslave sa punoćom Pravoslavne Crkve, čime je potcenjeno zaveštanje koji nam je ostavio Sveti Sava.

2. Po pitanju crkvene situacije u Severnoj Makedoniji, Sinod od maja meseca ništa nije preduzeo i time dezavuisao važnu saborsku odluku o nastavku dijaloga sa delom Crkve u Severnoj Makedoniji koja je u raskolu. Ovakvim ponašanjem ostavljamo utisak da nam je do jedinstva sa sveukupnim tamošnjim narodom ponajmanje stalo i šaljemo dvosmislenu poruku vaseljenskom Pravoslavlju.

 

Patrijarh Irinej, Foto: Beta/đakon Dragan S. TanasijevićPatrijarh Irinej, Foto: Beta/đakon Dragan S. Tanasijević

3. Problematično Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sabora, objavljeno 18. maja 2019. na sajtu Srpske Patrijaršije, u kome su neke odluke formulisane suprotno volji Svetog Arhijerejskog Sabora, izazvalo je negodovanje među jerarhijom i narodom. Jedan broj arhijereja je već izrazio protest i u vidu demantija se ogradio od pomenutog saopštenja, što je, međutim, propraćeno ćutanjem i ignorisanjem od strane Sinoda.

4. Zabrinutost zbog eventualnog priznanja nezavisnosti KiM, o čemu postoje uznemiravajući signali, kao i problemi oko crkvene imovine u Crnoj Gori gde se pokušava nametnuti antievropski i anticivilizacijski predlog zakona o Crkvama i verskim zajednicama, traže novo oglašavanje Svetog Arhijerejskog Sabora naše najsvetije Crkve. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati.

5. Nesporazumi oko teritorijalnog ograničavanja Ustava SPC u Severnoj i Južnoj Americi dosegli su, zahvaljujući medijskim zloupotrebama, šire razmere i to traži hitnu i neodložnu saborsku raspravu.

 

Mitropolit Amfilohije, Foto: Jovan RadovićMitropolit Amfilohije, Foto: Jovan Radović

6. Takođe, smatramo za potrebno da se saborski razgovara o neutemeljenoj odluci Svetog arhijerejskog sinoda vezano za povlačenje blagoslova za predavanje dvojici profesora na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Uz to saborsku raspravu potrebuje i najnovija sinodska odluka da se prvi put u osmovekovnoj istoriji naše Crkve, i to baš na ovu svečanost, dodeli orden Svetog Save prvog stepena jednom predsedniku Srbije. Ovim povodom ogroman broj vernika je počeo da šalje protesna pisma pa smatramo da o toj odluci treba da se saborski dogovorimo.

7. Podsećamo vas, takođe, na odluku prošlog majskog Sabora da se za ovu jesen sazove Sveti arhijerejski sabor koji bi bio posvećen crkvenoj prosveti. Umoljavamo Vas da tu odluku poštujemo i sprovedemo.
Vaša Svetosti, mi znamo da oni kojima sve navedeno odgovara skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg suzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo – sabrani na Saboru u Svetoj Žiči – da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Povodom svega ovoga umoljavamo Vašu Svetost da shodno Ustavu sazove redovnu sednicu jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora. Moglo bi i ovo Žičko Sabranje biti proglašeno jesenjim Saborom. Ističemo da je Patrijarh German za 750-godišnjicu naše Crkve sazvao vanredni Sabor. Smatramo da bi nesazivanjem jesenjeg Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva Srpske Crkve.

Vaše Svetosti u Hristu odana braća i saslužitelji