Почетна Актуелно Rusi otpisali Amfilohija, tipuju Irineja Bulovića za patrijarha SPC. Ali, Vučić ima svoga kandidata…

Rusi otpisali Amfilohija, tipuju Irineja Bulovića za patrijarha SPC. Ali, Vučić ima svoga kandidata…

by pera

Piše: Vladimir Jovanović

Kako se posljednjih mjeseci zdravlje poglavara Srpske crkve pogoršalo, intenzivno se raspravlja o njegovome nasljedniku – piše ruska agencija „Regnum” (Информационное агентство REGNUM).

„Za Rusku crkvu najprikladniji kandidat i najprikladnija zamjena Irineju Gavriloviću (89) je, naravno, episkop bački Irinej Bulović, koji mudro i hrabro brani interese Ruske crkve na panpravoslavnome nivou”, navodi ruska agencija.

„Ovaj srpski episkop poznat je po svojoj bivšoj bliskosti sa Vaseljenskim Patrijarhom, ali se, nakon raskolničkih napora Vartolomeja, potpuno distancirao i intenzivirao komunikaciju sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirillom. Više puta je pośetio Moskovsku patrijaršiju”.

Međutim, Rusi procjenjuju da izbor Irineja Bulovića za novoga patrijarha SPC nije baš siguran.

„Ozbiljna prepreka izboru vladike bačkoga za poglavara SPC je činjenica da predśednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ima svoga kandidata za ovo mjesto”, tvrdi ruska agencija.

Vučićev kandidat je – Porfirije Perić (58), mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

„Regnum” izvještava da „predśednik Srbije, čiji je uticaj u Srpskoj crkvi ogroman, otvoreno lobira da njegov blizak prijatelj, a mnogi smatraju i rođak, bude izabran za budućega poglavara SPC – mitropolit Porfirije se već smatra najozbiljnijim kandidatom”.

„Porfirije je mnogo mlađi od ostalih potencijalnih kandidata, ima veliko medijsko iskustvo i mladi i šira javnost ga poštuju. Pored toga, nije bilo kompromitujućega materijala protiv njega u medijima. On je mnogo pristupačniji ‘običnome’ vjerniku od svoga duhovnoga oca, vladike Irineja Bulovića”.

Porfirije je rodom iz Bečeja (Vojvodina, Srbija), a od 1999. je titularni episkop jegarski, tj. vikar (pomoćnik) Irineja Bulovića u Eparhiji bačkoj.

Javnost Srbije Porfirija zna kao člana Savjeta Republičke radiodifuzne agencije. Ima odlične veze sa vojnim službama – bio je jedno vrijeme episkop vojni Vojske Srbije. Od 2014. mitropolit SPC u Zagrebu.

Ruska agencija u zaključku navodi:

„Naši izvori u vrhu Ruske pravoslavne crkve strahuju da bi vladika Irinej Bulović, idealan kandidat, mogao da napušti borbu za mjesto poglavara SPC zbog činjenice da, poput Porfirija, ne uživa takav ugled među srpskim vladikama, a još manje u predśedničkoj administraciji Vučića”.

***

„Antena M“ je već krajem avgusta o.g. objavila da Rusi favorizuju izbor Irineja Bulovića (72) za novoga patrijarha SPC.

Rusi istakli svoga kandidata za novoga patrijarha SPC – Amfilohija ne pominju

Desetak godina od njega stariji Amfilohije Radović (81), uprkos retoričkoj podršci Moskvi u sukobu s Carigradom, Ruse je u nekoliko navrata „ujeo za srce” i trajno je prekrižen iz dugoročnijih kombinacija Moskve.

Srpska štampa, pozivajući se na rusku obavještajnu službu, nedavno je objavila povjerljive izvještaje i o Amfilohiju.

RUSKA OBAVJEŠTAJNA SLUŽBA: „Amfilohije stvara uslove za razbijanje SPC u Crnoj Gori”

Porfirije je, ispred SPC, glavni organizator navodne „800. godišnjice autokefalije”, koja se na kraju svela na uručivanje najvećega SPC odlikovanja – Vučiću; kao i na propratne skandale s Amfilohijem u glavnoj ulozi.

BOJKOT: Amfilohije večeras nije prisustvovao odlikovanju Vučića, zatražio vanrednI sabor SPC – Irinej ga odbio

KONFLIKT: Amfilohije i Irinej

Patrijarha SPC, kroz nekoliko krugova glasanja, po Ustavu SPC nominalno bira arhijerejski sabor većinom glasova.

Ali, o tome ko će zaista biti izabran oduvijek je odlučivala, javno ili tajno, legalno ili „podzmeno”, vrhuška vlasti u Beogradu – bilo da je monarhistička, komunistička ili demokratska.

Amfilohije je dva puta kandidovan za patrijarha SPC i oba puta, 1990. i 2010. godine, gubio na izborima.

АNTENAM