Почетна Актуелно VUČIĆ VS MEDVEDEV Stavovi o Rezoluciji 1244 su im potpuno suprotni

VUČIĆ VS MEDVEDEV Stavovi o Rezoluciji 1244 su im potpuno suprotni

by pera

Predsednik Srbije više puta pričao je o Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) i rekao da se u njoj “nigde ne govori o Srbiji, već da se govori samo o Saveznoj Republici Jugoslaviji”, koja je prestala da postoji pre 13 godina. Sa druge strane, premijer Rusije Dimitrij Medvedev tokom svog obraćanja pre nekoliko dana u Narodnoj skupštini, naglasio je da što se tiče kosovskog problema, Rusija je samo za mirno rešenje, u skladu sa Rezolucijom 1244.

Predsednik Vučić i premijer Medvedev, sudeći po ovim izjavama imaju suprotne stavove kada je Rezolucija Saveta bezbednosti u pitanju.

Dimitrij Medvedev FOTO: Beta/Darko VojinovićDimitrij Medvedev FOTO: Beta/Darko Vojinović

Pravne činjenice ovog dokumenta govore da se sve što se odnosilo na SRJ odnosi i na Srbiju, i to, sudeći po izjavi, ruski premijer, inače po struci profesor prava odlično zna. Međutim, predsednik Srbije, takođe diplomirani pravnik, sudeći po izjavama koje je više puta dao, ovu Rezoluciju očigledno tako ne vidi.

Ali, da krenemo redom.

Aleksandar Vučić FOTO: PrintscreenAleksandar Vučić FOTO: Printscreen

Vučić je tokom jednog obraćanja u Skupštini Srbije rekao da se u Rezoluciji 1244 nigde ne govori o Srbiji, već samo o Saveznoj Republici Jugoslaviji.

– Mi se odričemo pravnog kontinuiteta u odnosu na SRJ, a onda se dešava da 2006. godine nestaje Savezna Republika Jugoslavija zahvaljujući neodgovornoj politici – rekao je Vučić.

Ovakvo tumačenje Rezolucije 1244, prema kome se ona odnosi na SRJ, a ne na Srbiju, nije novo. Predsednik ga je izgovorio nekoliko puta, a i ponovio kada je prvi put javno rekao da se zalaže za razgraničenje sa Albancima.

– Je l’ znate šta piše u Rezoluciji 1244? Ne piše vam nigde Srbija, nigde. Piše Savezna Republika Jugoslavija. A, je li Vučić, ili bilo ko od nas uništio SRJ i pustio da ode Crna Gora, i dao joj krila da ode iz SRJ? Prvo su to uradil pre 13 godina isti Jeremić, Đilas, Tadić i ostali. Neću da vam govorim šta objašnjavam Albancima kad mi govore “nije Srbija nego SRJ”, rekao je Vučić 22. jula 2018. godine.

U to vreme, međutim, Demokratska stranka na čije bivše članove danas prebacuje odgovornost za odvajanje Crne Gore, nije bila u Vladi Srbiji. Tadašnju vladu, čiji je premijer bio Vojislav Koštunica, činili su DSS, G17 plus, SPO i Nova Srbija, dok je Boris Tadić bio predsednik Srbije.

Je l’ znate šta piše u Rezoluciji 1244? Ne piše vam nigde Srbija, nigde. Piše Savezna Republika Jugoslavija. A, je li Vučić, ili bilo ko od nas uništio SRJ i pustio da ode Crna Gora, i dao joj krila da ode iz SRJ? Prvo su to uradil pre 13 godina isti Jeremić, Đilas, Tadić i ostali

Vučić je sličnu tezu o Rezoluciji 1244 ponovio i 23. avgusta prošle godine, prilikom otvaranja fabrike u Zrenjaninu.

– Ne zaboravite da nam je Rezolucija 1244 vezana za Saveznu Republiku Jugoslaviju, a Savezna Republika Jugoslavija prestala da postoji odvajanjem Crne Gore u 2006. godini. I ćutite, naravno da ništa ne govorite. Ja narod neću da lažem i, kao što vidite, smem da govorim pred svima vama – rekao je predsednik Srbije.

Međutim, premijer Rusije Dmitrij Medvedev, koji je za vikend bio u poseti Srbiji izjavio je da Rusija podržava Srbiju i spremna je da joj pruži svaku pomoć u očuvanju njenog teritorijalnog suverentita i integriteta, napominući da je Rusija samo za mirno rešenje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezednosti.

– Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima – mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje – rekao je Medvedev.

Iako je predsednik Srbije tokom zajedničke konferencije za novinare posle sastanka sa Medvedevim rekao da “Srbija i Rusija o većini stvari misle slično”, izgleda da nije baš tako kada je Rezolucija 1244 u pitanju.

Podsetimo, Rezolucija 1244 je dokument koji je usvojen 10. juna 1999. godine, a njenim usvajanjem označen je kraj NATO bombardovanja SRJ.

A u njoj, između ostalog, stoji – da sve države-članice Ujedinjenih Nacija jemče suverenitet i teritorijalnu celovitost SR Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), onako kako je to definisano Poveljom Ujedinjenih Nacija i Helsinškim završnim aktom.

To nije promenila ni činjenica da je 4. februara 2003. SR Jugoslavija preimenovana u Državnu zajednicu Srbija i Crna Gora, kao ni  istupanje Crne Gore iz te zajednice, 3. juna 2006. godine.

Referendumom, Crna Gora je iskoristila svoje pravo da istupi iz državne zajednice na osnovu Zakona o sprovođenju Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora. Međutim, u stavu 5. člana 60. ovog Zakona propisano je da: “država članica koja iskoristi pravo istupanja ne nasleđuje pravo na međunarodno-pravni subjektivitet, a sva sporna pitanja posebno se regulišu između države sledbenika i osamostaljene države”.

– U slučaju istupanja države Crne Gore iz državne zajednice Srbija i Crna Gora, međunarodni dokumenti koji se odnose na Saveznu Republiku Jugoslaviju, posebno Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, odnosili bi se i u celosti važili za državu Srbiju, kao sledbenika. Država članica koja iskoristi pravo istupanja ne nasleđuje pravo na međunarodno-pravni subjektivitet, a sva sporna pitanja posebno se regulišu između države-sledbenika i osamostaljene države – navodi se u stavu 4. člana 60. Zakona o sprovođenju Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Da je nakon istupanja Crne Gore iz državne zajednice Srbija postala pravni sledbenik, stoji i u Odluci o obavezama državnih organa Republike Srbije u ostvarivanju nadležnosti Republike Srbije kao sledbenika državne zajednice Srbija i Crna Gora, u kojoj se, takođe, naglašava da se to posebno odnosi na Rezoluciju 1244.

Odluka FOTO: PrintscreenOdluka FOTO: Printscreen

Ovaj dokument za Srbiju je ostao najvažniji međunarodni dokument kada je reč o Kosovu, uprkos tome što u njoj piše SR Jugoslavije, a to potvrđuje i dalje važeća Rezolucija o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KiM, koju je Skupština Srbije usvojila u januaru 2013. na predlog Vlade Srbije, čiji je prvi potpredsednik bio upravo Aleksandar Vučić.

U njoj se uz Ustav Srbije posebno apostrofira upravo Rezolucija 1244, pa se naglašava da “svako rešenje, bilo opšteg ili nekog posebnog pitanja, o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu Kosova i Metohije, o položaju Srba u Pokrajini ili o zaštiti srpskog verskog i kulturnog nasleđa mora da bude u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244”.

Tačno je da u Rezoluciji 1244 nigde ne piše Srbija već SR Jugoslavija, kao što kaže predsednik Aleksandar Vučić, međutim, to ne menja stvari, jer se sve što piše u ovom dokumentu odnosi na Srbiju.

Direktno